Facebook laat hoes Nirvana's Nevermind toch toe

De hoes van Nevermind voldeed in eerste instantie niet aan de huisregels van facebook. Beeld
De hoes van Nevermind voldeed in eerste instantie niet aan de huisregels van facebook.

Omdat de hoes van één van de belangrijkste platen uit de rockgeschiedenis, Nirvana's Nevermind, niet strookt met de gebruiksvoorwaarden van Facebook, heeft de sociale netwerksite die laten verwijderen van de officiële Facebook Nirvana-pagina.

Het gaat om de iconische hoes, waarop een pasgeboren baby is te zien die achter een dollarbiljet aanzwemt die aan een vishaak hangt. Van Nevermind zijn meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht. Ondertussen heeft de netwerksite, na protest, de thumbnail dan toch toegelaten.

De mensen achter de Nirvana-pagina hadden de hoes opgeladen als illustratie bij een bericht dat aankondigde dat er op 26 september, voor de 20ste verjaardag van de release van Nevermind, twee jubileum-edities van Nevermind uitkomen.

Onuitgebrachte opnames
De Deluxe-versie (2 cd's) bevat naast de oorspronkelijke versie ook alle b-kanten van de singles die uit de plaat werden genomen, plus de Smart Studio Sessions, de Boombox Rehearsals en de BBC Sessions van Nevermind. De Super Deluxe-versie is een box met vier cd's en een dvd, waar ook nog eens de tot nu onuitgebrachte Devonshire Mixes en het ook al onuitgebrachte Live At The Paramount Theatre bijzitten. Dat laatste is een in 1991 gefilmd Halloweenoptreden in Seattle.

Volgens Facebook volgde het slechts de geldende huisregels: 'Facebook does not allow photos that attack an individual or group, or that contain nudity, drug use, violence or other violations of the Terms of Use.'

Nevermind zou eigenlijk 'Sheep' moeten hebben geheten, omdat de band vond dat de Amerikanen 'als schapen reageerden op de invasie van Irak' (de eerste golfoorlog). Maar na de opnames kwam Kurt Kobain met Nevermind op de proppen. Volgens bassist Chris Novoselic omdat 'Nevermind een metafoor was voor Kobains attitude naar het leven toe én omdat hij het leuk vond dat de titel grammaticaal niet correct is'.

Eén keer 200 dollar vs 7.500 per jaar
De hoes symboliseert de teloorgang van de onschuldigheid van de jeugd. Het idee voor de baby op de cover zouden Kobain en Dave Grohl hebben gekregen bij het kijken naar een documentaire over bevallen onder water.

Platenfirma Geffen's art director Robert Fisher kwam aanzetten met stockfoto's van een agentschap. Maar omdat die 7.500 dollar wilden en nog eens hetzelfde bedrag elk jaar zolang de plaat verkocht werd, en omdat de foto's van zo'n bevalling zelf niet echt om aan te zien waren, stuurde Fisher zelf een fotograaf naar een speciaal zwembad waar baby's 'watergewenning' ondergingen.

Spencer Elden
Daar werden foto's van vijf baby's genomen. Het werd uiteindelijk de drie maanden oude Spencer Elden, de zoon van een vriend van fotograaf Kirk Weddle. Label Geffen maakte zich toen ook al wel zorgen over het feit dat het penisje van de baby te zien was. Ze lieten een alternatieve hoes ontwerpen, waarop de baby zo zwemt dat zijn piemeltje uit beeld is.

Maar Kobain maakte het duidelijk dat het enige compromis dat hij zou tolereren een sticker was die gekleefd zou worden over het piemeltje met de boodschap 'Als dit u verontwaardigt, dan bent u waarschijnlijk een pedofiel.' ('If you're offended by this, you must be a closet pedophile.')

Ouders Elden kregen 200 dollar
Het verhaal dat Spencer Elden willekeurig werd gekozen, klopt dus niet echt, maar dat Kurt en Courtney beloofden om later eens met hem naar een restaurant te gaan is wel juist. Veel geld heeft Elden niet verdiend aan de fotoshoot zelf. Zijn ouders (Renata en Rick Elden) kregen 200 dollar destijds en hijzelf twee keer 1.000 dollar van Rolling Stone Magazine voor fotoshoots naar aanleiding van de tiende en vijftiende verjaardag van Nevermind.

'Hele wereld heeft mijn piemeltje gezien'
Echt trots op het gedoe is hij dan ook niet want de hele wereld heeft zijn piemeltje gezien. 'It's kind of creepy that many people have seen me naked. I feel like I'm the world's biggest porn star', zegt Elden. Anderzijds blijkt dat hij regelmatig wat bijverdient door gewoon in iemands zwembad te gaan rondhangen: 'Stuff happens like random cool situations where I get paid $500 just to go hang out. People just call me up and they're like, 'Hey you're the Nirvana baby, right? Well just come and swim in my pool and we'll give you some money.''

En blijkbaar hebben de overlevende leden van Nirvana hem één van de platinaplaten cadeau gedaan die ze kregen voor het verkoopsucces van Nevermind. Elden werkt in het dagelijks leven als grafisch kunstenaar.

Spencer Elden in een reconstructie van de hoes uit 2008. Beeld
Spencer Elden in een reconstructie van de hoes uit 2008.
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden