Sociale media

Facebook gaat misschien binnenkort anders heten

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Facebook is van plan om het moederbedrijf volgende week een nieuwe naam te geven, meldt het Amerikaanse technologieblog The Verge.

Wat die nieuwe naam wordt, is nog niet bekend: mogelijk is het ‘Horizon’ of een naam met dat woord erin, meldt het Amerikaanse technologie blog The Verge. Het sociale-mediaplatform van het bedrijf blijft waarschijnlijk wel gewoon Facebook heten.

Volgens The Verge maakt Facebook-topman Mark Zuckerberg de naamsverandering volgende week bekend op een conferentie die het bedrijf jaarlijks organiseert. De verandering is onder meer bedoeld om aan te geven dat Facebook meer is dan alleen zijn mediaplatform. Het bedrijf is ook eigenaar van WhatsApp, Instagram en een paar andere delen. Daarnaast wil het bedrijf zich in de toekomst richten op wat het zelf ‘metaverse’ noemt, een virtuele online omgeving. Hoe die omgeving er precies uitziet en wat het bedrijf er precies mee wil, is nog niet erg duidelijk. Maar Facebook investeert er veel geld in en wil 10.000 programmeurs aannemen om die omgeving te gaan bouwen.

Klokkenluider Frances Haugen

Facebooks naamsverandering doet denken aan die van Google. Dat bedrijf reorganiseerde in 2015 en bracht verschillende bedrijfsonderdelen, waaronder de zoekmachine, onder in een nieuwe holding: Alphabet. Google Search, Google Cloud en YouTube zijn daar nu onderdelen van. Ook bij Google speelde een rol dat het meerdere bedrijfsonderdelen had, maar dat de bedrijfsnaam (Google) naar één onderdeel verwees. Of Facebook inderdaad van naam verandert is nog niet helemaal zeker. The Verge baseert zich op een anonieme bron met, volgens het blad ‘directe kennis van zaken’.

De veranderingen komen op een moment dat Facebook intensiever gecontroleerd wordt door de Amerikaanse overheid en activisten. De duizenden bedrijfsdocumenten die klokkenluider Frances Haugen heeft gedeeld met toezichthouders en journalisten, beschrijven de worsteling van Facebook met het controleren van de inhoud op zijn platforms en de mogelijke schadelijke effecten op de geestelijke gezondheid van gebruikers.

Lees ook:
Vergaderen, gamen en praten we straks in een ‘metaverse’? Wel als het aan Facebook ligt

Facebook gaat 10.000 mensen in de EU aannemen om eraan mee te bouwen.

Facebook beschermt tieners wel degelijk, vindt Facebook

Facebook blijft ontkennen dat Instagram significante invloed heeft op het mentale welzijn van minderjarige meisjes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden