Noodfonds

Extra miljoenen voor culturele sector

null Beeld
Beeld

Nu de culturele sector het water aan de lippen staat, komen Den Haag en Utrecht met extra geld over de brug. “De sector is zwaar getroffen”, aldus cultuurwethouder Robert van Asten van Den Haag. “We willen onze instellingen door deze moeilijke tijd heen helpen.”

Den Haag stelt een noodfonds van zes miljoen euro in. Eerder trof de gemeente al maatregelen voor de cultuursector door subsidies eerder over te maken en coulant om te gaan met prestatieafspraken. Het bedrag komt volgens Van Asten bovenop de maatregelen van het Rijk, en is bedoeld voor instellingen die de gemeente subsidieert.

Ook de provincie Utrecht komt met een fonds van zes miljoen euro voor de zwaar getroffen cultuur- en erfgoedsector. Daarmee hoopt de provincie theaters, schouwburgen, musea en festivals zoveel mogelijk overeind te houden. De provincie erkent dat de steun niet toereikend zal zijn. “Het is een flink bedrag, maar niet genoeg om de hele Utrechtse cultuur- en erfgoedsector te ondersteunen”, aldus de provincie. “Daarom moeten er keuzes gemaakt worden wie welke verantwoordelijkheid op zich neemt.” Utrecht wil alleen investeren in organisaties die ‘op de langere termijn levensvatbaar’ zijn.

De culturele en creatieve sector loopt dit jaar tot 2,6 miljard euro aan publieks- en zakelijke inkomsten mis, stelde de Taskforce culturele en creatieve sector eerder in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens het samenwerkingsverband van 111 branche- en beroepsorganisaties zijn de noodmaatregelen door overheden, samen goed voor zo’n 600 miljoen euro, bij lange na niet toereikend. De 2 miljard aan inkomstenderving die naar verwachting resteert, is voor veel instellingen niet op te vangen.

De werkgroep heeft een herstelplan opgesteld met vijf punten, waaronder het verlengen en uitbreiden van de huidige steunmaatregelen, de oprichting van een nationaal herstelfonds en een ruimhartig fiscaal beleid voor donaties, crowdfunding en legaten. De positie van de 160.000 zzp’ers in de sector werd in de brief ‘een drama’ genoemd.

Lees ook:

‘Cultuursector loopt tot 2,6 miljard euro aan inkomsten mis’

De culturele en creatieve sector loopt dit jaar tot 2,6 miljard euro aan publieks- en zakelijke inkomsten mis door de coronacrisis. Dat stelt de Taskforce culturele en creatieve sector in juni in een brief aan de Tweede Kamer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden