Grensoverschrijdend gedrag
Extern onderzoek naar The Voice of Holland ‘niet erg bevredigend voor slachtoffers’
Advocatenkantoor Van Doorne heeft na ruim veertien maanden het externe onderzoek naar de vermeende misstanden bij The Voice of Holland afgerond.
Het lijkt wel of er eigenlijk niet zoveel aan de hand was bij The Voice of Holland als je de samenvatting van het onderzoek leest dat Van Doorne advocaten maakte in opdracht van ITV, de producent van het televisieprogramma. “Dit is dus het resultaat dat je krijgt als je een advocatenkantoor inhuurt voor een onderzoek zoals dit”, zegt Anouk Rosielle. Al vooraf waarschuwde de partner bij Dentons advocaten dat een extern onderzoek niet per se onafhankelijk is.
Door dit onderzoek te laten doen door een advocatenkantoor had ITV de garantie dat de resultaten alleen met hun goedkeuring openbaar zouden worden, zegt Rosielle. “Een advocaat heeft geheimhoudingsplicht en de opdrachtgever heeft er in dit geval voor gekozen om slechts een beperkte weergave van het onderzoek openbaar te maken.”
Niet structureel en wijdverbreid
In het document is te lezen dat er wel sprake was van seksueel grensoverschrijdend gedrag, en dat meldingen daarvan niet doorkwamen bij het hogere management. Maar volgens het document waren de ongewenste intimiteiten niet heel structureel en wijdverbreid. Het ging mis in twee korte periodes en het betrof vooral digitale berichten en fysiek contact. De conclusie dat leidinggevenden niet op de hoogte waren van de misstanden is opmerkelijk, want John de Mol zei in een interview in het programma BOOS dat hij er wel van op de hoogte was en de medewerker erop had aangesproken.
Van Doorne onderzocht alleen seksueel grensoverschrijdend gedrag, en keek niet naar ongepast gedrag zonder seksueel element, zoals pesten of intimidatie. Ook werden er afspraken gemaakt met het Openbaar Ministerie dat er geen onderzoek werd gedaan naar strafbare feiten zoals verkrachting. Het onderzoek duurde ruim veertien maanden en er werden in totaal 62 personen geïnterviewd en een dataset met meer dan drie miljoen items bestudeerd met onder andere e-mails en WhatsApp-berichten.
Onlangs maakte het Openbaar Ministerie bekend dat bandleider Jeroen Rietbergen en jurylid Ali B worden vervolgd. Rietbergen wordt beschuldigd van verkrachting en voor Ali B gaat het om twee gevallen van verkrachting en één van aanranding. De kans dat er uit die zaken nog meer bekend wordt over de onveilige cultuur bij The Voice en wie daar verantwoordelijk voor waren, is niet erg groot, zegt Rosielle. “Dat is een strafrechtelijk onderzoek naar individuen, niet naar het bedrijf. Ik kan me wel voorstellen dat dit onbevredigend is voor de slachtoffers en andere betrokkenen.”
Lees ook:
Nieuwe Boos-aflevering over The Voice zet vraagtekens bij rol John de Mol
Heeft John de Mol gelogen? Het is een belangrijke vraag in de nieuwe Boos-uitzending van Tim Hofman. Wist de mediamagnaat dat zijn zwager Jeroen Rietbergen, bandleider bij The Voice of Holland, al jaren vrouwen lastigviel? Hofman vermoedt van wel.