Museum AgendaMode

Exposities: van tutu tot tiara

‘Modest fashion’, Stedelijk Museum Schiedam

Duran Lantink

Centraal Museum, Utrecht
www.centraalmuseum.nl t/m 27 oktober
Duurzaamheid en diversiteit zijn belangrijke thema’s voor deze modeontwerper. Hij verwerkt overgebleven materialen uit de mode-industrie en vintage items op een speelse en tegelijkertijd indringende manier tot nieuwe items.

Juwelen! Schitteren aan het Russische hof

Hermitage, Amsterdam
www.hermitage.nl t/m 15 maart
Een deel van de fabelachtige collectie juwelen uit de Hermitage St.-Petersburg is nu te zien in ons land. Honderden persoonlijke sieraden, portretten en kostuums van de adellijke families vertellen persoonlijke verhalen van vorstinnen Anna Paulowna, Catharina de Grote en Maria Fjodorovna.

‘Iris van Herpen’, Naturalismuseum Leiden

Mode op de bon

Verzetsmuseum, Amsterdam
www.verzetsmuseum.nl 11 oktober - 1 juni
Schaarste maakt creatief. In de Tweede Wereldoorlog werd noodgedwongen volop geïmproviseerd met kleding en stoffen. Een herenkostuum werd vermaakt tot een damesmantelpakje, hondenhaar verwerkt in een trui en een trouwjurk kon vervaardigd zijn van parachutestof. Het hergebruiken van materialen is weer actueel en ook dat komt op de expositie aan bod.

Mannenpak

Zeeuws Museum, Middelburg
www.zeeuwsmuseum.nl t/m 1 oktober
Voorheen had elk Zeeuws dorp z’n eigen boerenkleermaker die pakken op bestelling en naar mans lijf leverde. Hoewel de pakken vrijwel hetzelfde ogen is de maker herkenbaar aan zijn stiksels en details. Ook van de drager is aan zijn pak veel af te lezen: zoals over zijn werk en status.

Kleren maken de vrouw

Zuiderzeemuseum, Enkhuizen
www.zuiderzeemuseum.nl t/m 5 april
Gooi je een kledingstuk met een gat weg of repareer je het? Vroeger was je voor je outfit afhankelijk van je eigen handigheid. Duurzaam omgaan met materialen was een vanzelfsprekendheid. Oude handwerktechnieken en hedendaagse ontwerpen die de schoonheid van vrouw en kleding bezingen (van onder anderen Jan Taminiau) komen samen.

‘Duran Lantink’, Centraal Museum Utrecht

Let’s Dance Dansmode: van tutu tot pattas

Gemeentemuseum, Den Haag
www.gemeentemuseum.nl t/m 12 januari
De danswereld is voor modeontwerpers een grote inspiratiebron. Ook dansvormen zoals de charleston, disco en hiphop hebben invloed op de modeontwikkelingen. Modeontwerpers creëren regelmatig danskostuums voor balletten. In deze expositie komt de relatie tussen mode en dans dus breed in beeld.

Thierry Mugler, Couturissme

Kunsthal, Rotterdam
www.kunsthal.nl 13 oktober t/m 8 maart
Vanaf de jaren ’80 was deze Franse modevormgever zeer toonaangevend. Zijn vrouwbeeld is doorspekt met Hollywoodglamour en verwijzingen naar de sciencefictionwereld. Ook vandaag weet hij wereldwijd modeontwerpers te inspireren. Dat komt allemaal samen in wat wordt aangekondigd als een ‘theatrale tentoonstelling’.

‘Let’s Dance Dansmode: van tutu tot pattas’, Gemeentemusuem Den Haag

Modest Fashion

Stedelijk Museum, Schiedam
www.stedelijkmuseumschiedam.nl t/m 9 februari
Je bescheiden onderscheiden met kleding hoeft niet specifiek gerelateerd te zijn aan geloof of cultuur. Deze tentoonstelling haakt aan bij het 100-jarig jubileum van het vrouwenkiesrecht in Nederland en gaat vooral over keuzevrijheid en creativiteit. De getoonde kleding wordt gecombineerd met kunstwerken.

Iris van Herpen

Naturalismuseum, Leiden
www.naturalis.nl
Mode ontmoet architectuur; het fries in het onlangs heropende Naturalis is ontworpen door 3D-print-coutureontwerper Iris van Herpen. Ze liet zich inspireren door rotsformaties en fossielen. Elk van de 263 panelen is gegoten van beton en klein korrelig wit marmer om een ‘stof-en-plooien-gevoel’ te creëren.

Kleren maken de vrouw, Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden