Expositie de Jordaan in de literatuur

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse buurt de Jordaan, vlakbij de Westertoren, is in tal van liedjes bezongen. De buurt dankt zijn bekendheid ook aan tal van gedichten, toneelstukken en romans. In het Theo Thijssen Museum in Amsterdam is zaterdag een tentoonstelling geopend over De Jordaan in de literatuur.

De expositie toont citaten geschreven tussen 1860, toen Multatuli Max Havelaar schreef, tot 2009 toen Charlotte Mutsaers Koetsier Herfst uitgaf. Het museum is gevestigd in het geboortehuis van de schrijver Theo Thijssen (1879 -1949) aan de Eerste Leliedwarsstraat, midden in de Jordaan. Naast romans en dichtbundels zijn er veel foto's te zien die een beeld geven van de buurt door de eeuwen heen. Tot de negentiende eeuw was het vooral een achterstandsbuurt met schrijnende armoede. Geregeld braken er onlusten uit, zoals het Palingoproer (1886) en het Jordaanoproer (1934).

In de negentiende eeuw werd de buurt geminacht door de gegoede burgers, maar vanaf begin twintigste eeuw kregen schrijvers als Theun de Vries en Jan Mens steeds meer waardering voor de buurt en zijn arme, maar hardwerkende bewoners. Eric Querido beschreef de bewoners als heetgebakerd en grof in de mond, maar met een hart van goud.

Na de oorlog trekken veel oorspronkelijke Jordanezen weg naar de nieuwe tuinsteden en wordt de buurt een geliefde plek voor studenten, artiesten en schrijvers, onder wie Simon Vinkenoog, Dirk Ayelt Kooyman, Nicolaas Matsier en Elsbeth Etty. De tentoonstelling is te zien tot en met 30 augustus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden