TV-Recensie

‘Experimensen’ moet grappig zijn maar wekt vooral ergernis

Maxim Hartman, Stefano Keizers en Bridget Maasland. Beeld
Maxim Hartman, Stefano Keizers en Bridget Maasland.Beeld

Het is nooit een gemakkelijke match, wetenschap en tv. Het wordt al snel te moeilijk, specifiek en emotieloos voor de gemiddelde kijker. Is dat misschien wat cabaretier Stefano Keizers met zijn programma ‘Experimensen’ (AvroTros) wil veranderen? Hij gooit het op humor, bij mij roept hij vooral een andere emotie op: ergernis.

Maaike Bos

Vóór de herhaling van zijn programma woensdag had ‘De kennis van Nu’ (NTR) laten zien hoe het ook kan; wetenschappelijke kennis invoelbaar maken. Tjonge, als je een kind krijgt, blijken je hersenen door de hormonen definitief veranderd. Minder grijze stof, net als in de adolescentie, bewees hersenwetenschapper Elseline Hoekzema.

Bekende vrouwen en presentator Elisabeth van Nimwegen vertelden over hun mistige hoofd na de bevalling, en Hoekzema liet op grafiekjes zien dat het geheugen twee jaar later juist weer beter kan worden dan voorheen. Medepresentator Diederik Jekel deed een test met een huilbabypop om te bewijzen dat ook mannen gevoelig zijn voor hormoonveranderingen in contact met baby’s. Het heeft zin als mannen vaker voor hun kinderen zorgen, concludeerden ze. Fascinerend onderzoek, herkenbaar gebracht.

Ongemakkelijke gasten

Meteen daarop volgde Experimensen met Stefano Keizers. Ik kon alleen maar denken: een draak van een parodie op de wetenschap.Expres hè, die draak, laat dat duidelijk zijn. De verklede snor doet alsof hij een presentator is. Hij praat ge-ar-ti-cu-leerd als om zichzelf al belachelijk te maken voor hij begint, en de gasten lijken zich bij hem ongemakkelijk te voelen. Dat Maxim Hartman, vast panellid, nog niet is weggelopen, is een onderzoekje waard.

Wie is dan Stefano Keizers? Avrotros vertelt het online. Keizers is hartstikke goed als kandidaat van ‘De slimste mens’, als cabaretier en schrijver. De naam Stefano Keizers (Yaoundé, Kameroen, 1984) is een pseudoniem van beeldend kunstenaar Gover Meit (Amsterdam, 1987). Zie, zijn alter ego is van een andere leeftijd en geboorteplaats dan hijzelf. ‘Stefano Keizers’ is zijn creatie, Experimensen is de creatie van zijn creatie. Vandaar de ongrijpbaarheid – dit is volkomen anti-authentiek. Kan grappig zijn, maar door het ontbreken van enige kwetsbaarheid is het vooral ergerlijk.

Johan Derksen is het aantrekkelijkst

De gasten, deze week Maxim Hartman en Bridget Maasland, beantwoorden absurde weetjesvragen. Zouden geiten zich eerder verzamelen rond de foto van een lachende Kim Jong-un of een serieuze Famke Louise? (Die eerste, vanwege de lach, blijkt in de studio). Zou Keizers sneller kunnen zwemmen met viagra op? (Ja, ‘bewijst’ hij in een zwembad. Gelukkig zonder erectie want die zou dan vier uur aanhouden. Gaat hij verder geheel niet op in.)

Dan de vraag: wie van de vier ‘Veronica Inside’-heren is het aantrekkelijkst? Keizers vraagt het met een foto aan Chinese toeristen in Giethoorn en die wijzen allen Johan Derksen aan. Logisch, legt wetenschapsjournalist Anna Gimbrere uit. Op de foto is hij de enige in pak, waardoor hij afwijkt en boven de rest uitsteekt.

Is dit alles, qua wetenschappelijke uitleg? De vragen mogen flauwekul zijn, de antwoorden moeten dan des te scherper zijn. Hoe zit het met Derksens snor, zijn haar, zijn blik? Maakt postuur of bruiningsgraad uit? Het item is alweer gepasseerd, en ik weet eigenlijk niet waarom ik nog kijk.

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie. Meer columns leest u in het dossier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden