Tv-column

Even wennen, dat roestige seksisme in ‘Prime Suspect’

Een warm weerzien met detective chief inspector Jane Tennison donderdag. Deze politievrouw - gespeeld door een onvergetelijke Helen Mirren - is de hoofdfiguur in ‘Prime Suspect’, de prijswinnende politieserie die in 1991 begon en zeven seizoenen standhield. 

De reeks wordt nu herhaald bij RTL 8, op hetzelfde tijdstip als de laatste tijd die andere klassieker, ‘Agatha Christie’s Poirot’. De eerste episode van ‘Prime Suspect’ is nu dus bijna dertig jaar oud en ja, het continue gerook is weer even wennen, net als het rustige tempo. Om nog te zwijgen van het roestige seksisme.

In deze eerste aflevering zien we DCI Jane Tennison beuken tegen een glazen plafond, op z’n plek gehouden door een setje zeldzaam vrouwonvriendelijke collega’s. Hun reactie op het bericht dat de overleden chef wordt vervangen door een vrouw, komt zeer gedateerd over: hopelijk een terecht gevoel. Vooral de openlijke manier waarop de dienders hun minachting uiten, is grof en naar. Zo beledigen ze Tennison hardop, tijdens briefings. Als ze in een soort ‘Opsporing Verzocht’ op televisie komt, bromt haar ondergeschikte DC Bill Otley: ‘I’ve got to see that cow on Crime Tonight’. Classy.

Chinese schoteldraaier

Toentertijd heb ik de serie verslonden, maar deze lompe taal was me niet bijgebleven. Vond ik dat toen gewoon? Vermoedelijk verdwijnt het seksisme gaandeweg, want Tennison wordt snel succesvol. In haar carrière dan, want privé lukt het haar niet om stabiele relaties te onderhouden. In deze eerste aflevering ligt ook die spagaat er dik bovenop. Jane Tennison heeft wel een vriend (een van de eerste grote tv-rollen van Tom Wilkinson) maar ze kan hem maar weinig aandacht geven. Het politiewerk gaat altijd voor en de thuistelefoon - alles gaat nog per vaste lijn - rinkelt om de haverklap.

Tennison is het klassieke voorbeeld van de vrouw als Chinese schoteldraaier, die én wil slagen in haar vak én er goed verzorgd uit wil zien én een attente dochter wil zijn voor haar ouders én een lekker wijf voor haar vent én de perfecte gastvrouw voor zijn zakenrelaties. Die optelsom zou moeten uitmonden in een tevreden bestaan, maar - spoiler alert - in het geval van Tennison doemt gaandeweg de alcohol op. Nog maar niet aan denken. Ik blijf toch wel kijken naar die intrigerende Helen Mirren wier gezicht nooit verveelt.

Manipulatieve pedoseksueel

Waar ik niet per se naar uitkijk, is de documentaire over de duistere kanten van popicoon Michael Jackson, ‘Leaving Neverland’. De Vpro heeft de rechten te pakken gekregen en zendt hem op 8 maart uit, met voor- en nazorg door Janine Abbring, zo maakte de omroep bekend. Het is ook niet niks: ’Leaving Neverland’ moet definitief bewijzen dat de voor een normale volwassene  vreemd ogende vriendschappen van Michael Jackson met jonge jongens, ook echt niet in de haak waren. De popster zou een manipulatieve pedoseksueel pur sang zijn geweest.

Al wekenlang volg ik op internet de woedende reacties van fans over de hele wereld, ontdaan dat het beeld van hun held wordt gesloopt. Want dat is hoe dan ook wat gebeurt. Neem wat Jackson in datzelfde 1991 maakte: het schitterende nummer ‘Heal the World’, met een ontroerend clipje vol kinderen. Onmogelijk om daar met de kennis van nu nog van te genieten.

Vier keer per week schrijven tv-recensenten Renate van der Bas en Maaike Bos in deze wisselcolumn over wat hen opviel op televisie. Alle afleveringen leest u in dit dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden