Boeken

Europese Literatuurprijs voor ‘Meer dan een broer’ en ‘Lente’

Auteur David Diop Beeld Alice Joulot
Auteur David DiopBeeld Alice Joulot

Twee boeken worden dit jaar bekroond met de Europese Literatuurprijs, meldt het Letterenfonds: ‘Meer dan een broer’ van David Diop en vertaler Martine Woudt en ‘Lente’ van Ali Smith, vertaald door Karina van Santen en Martine Vosmaer.

De Europese Literatuurprijs is bedoeld als bekroning van de beste hedendaagse Europese roman die het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. Zowel de auteur als de vertaler van elk boek wordt beloond, met respectievelijk 10.000 en 5000 euro.

Het eerstgenoemde boek is uitgekozen door een studentenjury, deze keer extra ingesteld omdat de prijs tien jaar bestaat, de tweede zoals gebruikelijk door een vakjury, dit maal onder leiding van Abdelkader Benali.
‘Meer dan een broer’ van David Diop, een historische roman over twee Senegalese mannen die meevechten in de Eerste Wereldoorlog, is een boek dat "de lezer raakt en blijft achtervolgen", vindt de studentenjury.

Over Ali Smiths ‘Lente’ zegt de vakjury: "Ali Smith, de meesterverteller, gidst de lezer door Groot-Brittannië anno nu, een land dat met Brexit in mentale chaos verkeert, op z'n gat ligt, en waar het populisme zijn giftige pijlen richt op zowel nieuwkomers als gewortelde migranten. Als lezer voel je je soms net zo verlaten, hulpeloos en verdrietig als de zoekende karakters in dit boek.”

De prijsuitreiking heeft op 7 november plaats tijdens het Crossing Border Festival in Den Haag.

Lees ook:
De onbekende kant van de Eerste Wereldoorlog wordt belicht in een roman van allure

Over de Eerste Wereldoorlog zijn bibliotheken vol geschreven. De Senegalees-Franse auteur en universiteitsdocent David Diop vestigt met zijn zojuist vertaalde prachtige roman ‘Meer dan een broer’ de aandacht op een niet onbekende, maar wel onderbelichte kant van het conflict: de rol van de Afrikaanse soldaten die meevochten met hun kolonisatoren. Een geraffineerde en realistische roman met een overrompelend slotakkoord.

‘Lente’ laat zien dat achter alle woorden en verhalen andere schuilen

‘Lente’, de derde roman in de seizoenenreeks van Ali Smith, laat zien dat achter alle woorden en verhalen andere schuilen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden