Europa kan altijd nog zeggen: 'zie je wel'

Europa bloeit als economische supermacht, atleten breken nieuwe records met genetisch gemanipuleerde spierbundels en vrouwen beheersen de wereld. Op basis van recente ontwikkelingen maakt Newsweek een tijdsprong naar het jaar 2012 met opmerkelijke voorspellingen.

Zo zal een zichzelf besturende zweefauto over tien jaar zijn passagiers door het spitsuur van Tokyo vliegen. Met een druk op de knop van een horloge kan een zakenman driedimensionaal bekijken hoe het er voorstaat met zijn graafwerkzaamheden in Indonesië en meldt een zachte vrouwenstem hoe de laatste marktfluctuaties investeringen in de mijnindustrie beïnvloeden.

Behalve aan beschrijvingen die rechtstreeks uit een aflevering van Star Wars lijken te komen, waagt Newsweek zich ook aan een voorspelling over de mogelijke oorlog tussen de Verenigde Staten en Irak. Saddam Hoessein zal na de inval van Amerika in 2003 snel vallen. Aanhangers verspreiden zich echter in splintergroepen over de regio, wat uiteindelijk ernstiger gevolgen heeft dan verwacht. Vergaande haat tegen de Verenigde Staten maakt namelijk dat radicale moslims de pro-Amerikaanse regering in Saoedi-Arabië afzetten. Olie wordt schaars en nieuwe terroristische groeperingen opereren via Afrika, Europa en de Verenigde Staten in de strijd voor een universele islam.

Time vraagt zich af of Bush wel een zaak heeft tegen Irak. Om een oorlog te kunnen ontketenen moet hij eerst het Congres overtuigen van het gevaar van Hoessein. ,,Er zijn dingen die we weten. Er zijn dingen die we niet weten en er zijn dingen waarvan we niet weten, dat we ze weten'', haalt Time de schamele bewijsvoering van minister Rumsfeld aan, die zelfs de Congresleden van Bush' partij doet twijfelen.

Indien Bush toch een meerderheid van de Congresleden kan overtuigen, verwacht Time een oorlog met veel risico's. In plaats van voornamelijk luchtaanvallen, zoals tijdens de Golfoorlog, zullen troepen zich nu ook door de straten van Bagdad moeten vechten om Hoessein te pakken te krijgen. Bovendien zal de Iraakse dictator er niet voor terugdeinzen zijn biologische en chemische wapens in te zetten.

Precies om deze twee redenen weigert de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder, zoals bekend, ook maar eén militair te sturen, schrijft Der Spiegel. Hoewel dit standpunt de SPD in de aankomende verkiezingen veel stemmen gaat opleveren, vreest het weekblad dat de prijs van deze harde uitspraak wel eens hoog kan zijn. De Amerikaanse ambassadeur in Duitsland, Dan Coats, waarschuwt dat Duitsland zich met zo'n opstelling isoleert binnen de Europese Unie. Volgens Der Spiegel wordt het echt penibel als het geruzie de betrekkingen tussen Berlijn en Washington al te zeer schaadt. De Duitsers zijn immers zowel voor hun veiligheid als economisch sterk afhankelijk van de Verenigde Staten.

The Economist ziet Schröder, danwel zijn nieuwe opvolger, nog wel bijdraaien. Het weekblad verklaart het 'opstandige gedrag' binnen Europa aan de hand van een citaat van Bill Kristol, redacteur van de neo-conservatieve Weekly Standard: ,,Wij in Amerika vinden 11 september een gebeurtenis die de wereld veranderde. De Europeanen schijnen het te zien als een gebeurtenis die Amerika heeft veranderd.''

Voor Amerikaanse politici is het daarnaast moeilijk te geloven dat Europese leiders zich meer druk maken over fouten die de VS mogelijk maken omtrent Irak, dan dat ze zich zorgen maken over het gevaar van Irak zelf, aldus Robert Kagan in The Economist. Een vlugge overwinning zou volgens het weekblad ook helpen om de angst in de EU voor 'een nieuw Vietnam' - instabiliteit in de regio en burgerslachtoffers - te weerleggen. Mochten het toch verkeerd gaan, dan rest nog altijd voor Europa de genoegdoening om te zeggen: ,,Zie je nou wel'', schrijft The Economist.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden