TaalTon den Boon

Ethisch vlees, dat hebben we van de Engelsen

Ethisch vlees, ethisch goud, ethische diamanten: het zijn woordcombinaties die sinds een jaar of tien nu en dan opduiken. Niet alleen op internet of in brochures, maar soms ook gewoon in de krant. Zo typeerde een scribent in Trouw al in 2012 kweekvlees als ‘ethisch vlees’.

Ethisch vlees? Met de gebruikelijke woordenboekdefinitie van ethisch – ‘tot de ethiek behorend’, ‘in zedelijk opzicht’ oftewel ‘moreel’ – kom je niet ver als je zo’n combinatie wilt verklaren. Dat geldt tevens voor combinaties als ethische grondstoffen of ethische koffie. Uit de context waarin zulke woordgroepen opduiken, kun je opmaken dat het steeds gaat om producten die duurzaam en zonder uitbuiting worden geproduceerd.

Terug te voeren op het Engelse woord ethical

‘Ethisch geproduceerd’ worden zulke producten genoemd en die woordgroep klinkt al een stuk vertrouwder, net als ethische productie.

We hebben dit betrekkelijk nieuwe gebruik van ethisch niet van onszelf. In ethisch produceren, ethische productie en dus ook ethische producten is het woord ethisch terug te voeren op het Engelse woord ethical, dat naast ‘betrekking hebbend op de ethiek’ al veel langer ook wordt gebruikt in de betekenis ‘moreel verantwoord’. Net als ethical wordt ethisch nu dus ook toegepast op producten die fair (zonder economische uitbuiting van arbeiders) en met zo min mogelijk milieuschade worden geproduceerd.

Deze relatief nieuwe betekenis van ethisch is inmiddels zo algemeen dat ze in het woordenboek hoort. Dan kunt u daarin voortaan althans opzoeken wat uw energieaanbieder bedoelt als hij u ‘ethische stroom’ aanbiedt.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden