Impressie van installatie en prenten van de tentoonstelling ‘Escher, andere wereld’.

Weekendtips

Ervaar Eschers optische illusies of verken de sterrenhemel

Impressie van installatie en prenten van de tentoonstelling ‘Escher, andere wereld’.Beeld Gijs Van Vaerenbergh
Maaike Bos

ZIEN
ESCHER - ANDERE WERELD

Kunstmuseum Den Haag
t/m 10 september

De onmogelijke trappenhuizen en zwart-witpatronen van M.C. Escher (1898-1972) zijn wereldberoemd, maar Kunstmuseum Den Haag wilde meer dan die prenten alleen ophangen. Met het werk van Belgisch kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh erbij, zijn die optische illusies en onrealistische architectuur ook echt te ervaren. Den Haag eert Eschers 125ste geboortedag dit jaar verder met de tentoonstellingen Escher in Het Paleis en Net als Escher. Kunstmuseum.nl.

null Beeld Jonathan Vandevoorde
Beeld Jonathan Vandevoorde

HOREN/ ZIEN
MUSIC FOR EARTH

De Gelderlandfabriek, Culemborg
4 maart

Een componist en een reisfotograaf, waar komen die samen mee? In de voorstelling Music for Earth smelten natuurbeelden en muziek organisch samen. Reisjournalist Jonathan Vandevoorde ‘componeerde’ drone- en timelapsebeelden van de mooiste landschappen uit zijn reizen in de VS en Europa bij de symfonische tonen van producer Rick Snel. Een ode aan de aarde. Hiddennature.nl/earth.

Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen. Beeld Jan Koeman
Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen.Beeld Jan Koeman

DOEN
LANDELIJKE STERRENKIJKDAGEN

25 en 26 februari

Dit weekend stellen sterrenwachten in Nederland hun telescoop open om de sterrenhemel te ontdekken, en misschien wel Venus, Jupiter en Mars zien. Phoenix in het Gelderse Lochem heeft een primeur met de net aangeschafte eVscope: een telescoop om deep-sky-objecten (bijvoorbeeld sterrenstelsels van buiten ons zonnestelsel) waar te nemen en te delen met ieders telefoontje (je maakt er zo een foto van). Knvws.nl/evenement/landelijke-sterrenkijkdagen.

null Beeld Raphaela Vogel
Beeld Raphaela Vogel

ZIEN
RAPHAELA VOGEL: KRAAAN

De Pont Museum, Tilburg
t/m 27 augustus

Het zijn mysterieuze, markante installaties die de Duitse kunstenaar Raphaela Vogel (1988) maakt: een optocht van tien giraffen, een alles verzwelgende draaikolk, een sportwagen met kattenogen. Ze roepen vragen op over relaties tussen mensen, dieren en machines. Vorige week opende haar overzichtstentoonstelling KRAAAN (naar het Nederlandse ‘kraan’ en het Duitse ‘Kran’), verwijzend naar moderne hoogmoed om tot de hemel te willen reiken. Depont.nl

DOEN
MOTION IMAGINATION EXPERIENCE

Motion, Eindhoven

Je stapt een volkomen eigen wereld in van beeld, geluid, interactie en verbeelding. Een team van 3D-ontwerpers, lichtkunstenaars, interactieve designers, componisten, storytellers, programmeurs en AV-specialisten creëerde een geprojecteerde, interactieve omgeving van abstracte vormen en kleuren. Je schommelt tussen de wolken, beweegt in interactie met lichtkunst op de muur, en stapt een spectaculaire ruimte in met enorme vloerprojecties en muziek. Levert ook geweldige selfies op. Motionexperience.nl.

null Beeld

HOREN
PODCAST: ACHTERWERK, VPRO

Veertig jaar lang had de VPRO Gids een beroemde achterpagina met de rubriek Achterwerk. Kinderen en adolescenten stelden hilarische of schrijnende vragen over kalverliefdes, eenzaamheid, zorgen om de aarde of een toekomstdroom om balletdanseres te worden. Wat is er van hen geworden? Redacteur Elja Looijestijn ontdekt in zes vrolijke en ontroerende afleveringen dat die brieven meer effect hadden dan gedacht. Met muziek van Aafke Romeijn. De komende weken online op Vprogids.nl/achterwerk, Spotify en de podcastplatforms.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden