Erik Van Muiswinkel stopt als Hoofdpiet

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Cabaretier Erik van Muiswinkel heeft besloten te stoppen als Hoofdpiet in het Sinterklaasjournaal. Dat hebben de NTR en impresariaat Hekwerk maandag gemeld. Van Muiswinkel verleende achttien jaar zijn medewerking aan het Sinterklaasjournaal, maar zegt nu in het AD dat hij stopt vanwege de zwartepietendiscussie. Mede-caberetier Jochem Myjer (Pietje Paniek), stopt eveneens.

De cabaretiers laten weten de beslissing met pijn in het hart genomen te hebben. "We kijken terug op een groot aantal geweldige Sinterklaasjaren", stellen ze. "Het is nu tijd om het stokje over te dragen en wij wensen de redactie en kijkers veel plezier toe in de toekomst."

Van Muiswinkel was achttien jaar betrokken bij het Sinterklaasjournaal. Myjer was zes jaar Pietje Paniek.

Ophef
De afgelopen jaren was er veel ophef rondom het Sinterklaasjournaal en Zwarte Piet, die door tegenstanders van het hulpje van de goedheiligman als racistisch wordt bestempeld. Voor Van Muiswinkel was dat de reden om te stoppen, zegt hij tegen het AD. "Ik heb 3 jaar geleden al geroepen dat de NTR gehoor moest geven aan de roep om een andere Piet. De publieke omroep kan er niet aan voorbij dat sommigen het typetje als kwetsend, racistisch zien.''

Als 'vriend van de Hoofdpiet' liet Van Muiswinkel zich twee jaar geleden in Trouw al uit over de zwartepietendiscussie. Hoe leg je de kwestie uit aan kinderen, vroeg redacteur Iris Pronk. ""In het geheel niet. Het is de grote kunst om die discussie bij ze weg te houden. Kinderen zitten in de fantasiewereld van Spanje. Laat ze daar lekker. Houd het speels en licht."

Maar straks zien ze Stroopwafelpieten, Paarse Pieten, Gevlekte Pieten. Hoe verklaar je die?
"Voor kleine kinderen, peuters en kleuters, maakt de kleur van Piet niks uit. Als hij een pietenpak draagt, pepernoten uitdeelt én hij is wit, dan zien kinderen dat niet. Die kleur is een hang-up van volwassenen. Al zie ik het zelf ook wel eens over het hoofd. Laatst moest ik in de Bijlmer optreden en daar hing een Sinterklaasverhaal aan de muur, in mooie prenten. Ik was al halverwege toen me pas opviel dat de Hoofdpiet wit was.

"Je kunt kinderen uitleggen dat je om Piet te zijn, niet zwart geboren hoeft te worden. Het Piet-zijn zit in andere dingen: de veren, de pepernoten, de cadeautjes die ze in de schoorsteen stoppen. Pieten zijn de helpers van Sinterklaas. Al zullen de meesten heus nog wel zwart zijn.

"In het Sinterklaasjournaal zijn de woorden 'Zwarte Piet' al jaren niet of nauwelijks gevallen. Daar zie je de Huispiet, de Rijmpiet, de Paniekpiet en de Wegwijspiet. Alleen in de liedjes komt Zwarte Piet nog voor."

Sinterklaas kiest opvolger
De NPO vindt het jammer dat de twee mannen stoppen. "Heel veel kinderen - en volwassenen - hebben jaren genoten van de avonturen van de Hoofdpiet en Pietje Paniek in het Sinterklaasjournaal", aldus netmanager Suzanne Kunzeler. "Het is jammer dat deze twee grootheden van het Sinterklaasjournaal stoppen. Gelukkig komt Sinterklaas ook dit jaar weer gewoon aan en kijken we vol verwachting uit naar de nieuwe Pieten."

De NTR zei wel dat ook Sinterklaas een stem heeft in de zoektocht naar waardige opvolgers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden