Voice of Holland

Erik de Zwart: John de Mol creëerde angstcultuur

John de Mol.  Beeld ANP Kippa
John de Mol.Beeld ANP Kippa

Wie het in het bedrijf van John de Mol op durft te nemen tegen de directeur, moet dat vaak met ontslag bekopen. Dat vertellen verschillende oud-medewerkers woensdag in het licht van het schandaal bij programma The Voice of Holland aan het AD.

ANP

Enkele oud-personeelsleden spraken uit angst voor de gevolgen van hun carrière anoniem met de krant. Maar ook Erik de Zwart, die zowel in de jaren 80 als van 2003 tot 2006 voor oud-Voice-producer De Mol werkte, deelt zijn verhaal. “Iedereen is bang voor hem. Als John de Mol de werkvloer op loopt, klikt het personeel met de hakken. Bang voor de grote baas. Ga je er tegenin, dan is het exit voor je”, aldus de oud-radiodirecteur van Talpa Radio International.

De Zwart spreekt van een angstcultuur bij Talpa en noemt de gang van zaken bij het bedrijf “een manipulatieve, intimiderende manier van leidinggeven en sfeer waarin gewerkt wordt”. Andere oud-werknemers vertellen in de krant dat het binnen het bedrijf algemeen bekend is dat De Mol regelmatig mensen op de werkvloer afblaft, zelfs om zaken als de temperatuur van zijn koffie. “Iedereen is op zijn hoede voor De Mol, 100 procent”, aldus een voormalig personeelslid.

Lees ook:

Wie durft tegen een kopstuk van The Voice op te staan? ‘Ze kunnen je muziekcarrière maken of breken’

Was er sprake van een ‘doofpot’ bij The Voice of Holland? Mannen met macht kunnen lang hun gang gaan, blijkt uit andere #MeToo-zaken.

Seksueel wangedrag kan op iedere werkvloer voorkomen, maar bij The Voice waren er wel risico’s

Tegen de makers van talentenjacht The Voice of Holland werden verschillende beschuldigingen gedaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ontstaan dat soort misstanden in bepaalde omgevingen vaker dan in andere? En wat kun je doen om het te voorkomen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden