Recensie

Eric Vloeimans maakt muziek die als een warme wind van het Midden-Oosten naar Europa waait

Archiefbeeld: Eric Vloeimans op North Sea Jazz 2017 in Ahoy Rotterdam. Beeld ANP

Eric Vloeimans, Kinan Azmeh, Jeroen van Vliet - Levanter
★★★

Alsof het uit één mond wordt gezegd, zo versmelt Eric Vloeimans' trompet soms met de klarinet van Kinan Azmeh. Dat is even fraai als opmerkelijk want niet alleen horen trompet en klarinet tot verschillende blaasinstrumentfamilies, Vloeimans en de in Amerika woonachtige Syriër Azmeh hebben ook een heel andere achtergrond. Overeenkomsten zijn er zeker ook. Bijvoorbeeld hun afkeer van beperkende genregrenzen.

Ze doopten hun gezamenlijke project betekenisvol: Levanter. Dat is een warme, sterke wind uit het Midden-Oosten die dikwijls ook Zuid-Europa bereikt. Daarin valt een verwijzing te lezen naar het soort mentaliteit dat deze musici willen uitdragen. Warm en sterk zijn beide typeringen die bij deze muziek passen en die trekt zich inderdaad niets van grenzen aan.

Levanter is een van Vloeimans' indrukwekkendste projecten. In de eerste plaats omdat hij naast de virtuoze Azmeh vol aan de bak moet. Ten tweede omdat de band uitermate goed in balans is.

Verhalende muziek

Vloeimans was altijd al sterk in het schrijven van verhalende muziek, maar altijd loerde daarin de dreiging dat het illustratief werd en hij de luisteraar te letterlijk beelden voor ogen toverde. Dat gebeurt hier niet, wat voor een belangrijk deel de verdienste is van het derde bandlid Jeroen van Vliet. Zijn inbreng valt niet te overschatten. Niet alleen houdt hij de muziek ritmisch en harmonisch bijeen, maar vooral speelt hij prachtige barsten in het glazuur en weet hij met een wringend akkoord of een verrassende wending de muziek spannend en kraakfris te houden.

De meeste composities zijn gedragen. Met een traag, slepend tempo en weemoedige melodielijnen roepen ze direct een intieme en intense sfeer op.

Precies wanneer er afwisseling gewenst is, komt een opgewekt en sprankelend stuk als 'Balkan Spirits' dat even de bakens verzet.

Er zit een duidelijke urgentie in Levanter en even duidelijk iets luchtigs dat erop duidt dat deze drie musici het belang van vrijheid zien.

Als dan het concert bijna klaar is en het publiek in Theater Ludens zacht meezingt, voel je dat het verbindingswerk geslaagd is, uit honderden kelen klinkt een verwante stem.

Lees alle muziekrecensies van Trouw op trouw.nl/muziekrecensies

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden