Taal

Er zijn nauwelijks woorden voor ouders die een kind hebben verloren

Beeld anp

Hoe heet een ouder die zijn of haar kind heeft verloren? Bestaat er soms geen naam voor omdat 'een kind verliezen te erg' is, zoals een lezeres deze week suggereerde.

In de tv-serie Six feet under, over een familie van uitvaartondernemers, wordt diezelfde reden genoemd voor het ontbreken van een Engels woord voor verweesde ouders: 'I guess that's just too fucking awful to have a name' ('t Is gewoon te afschuwelijk om een naam te hebben).

In de roman Schaduwkind (2003), over een jonggestorven dochtertje, van P.F. Thomése gaat het ultrakorte hoofdstuk 'Ontbrekend woord' over deze taallacune: 'Een vrouw die haar man begraaft, wordt weduwe genoemd, een man die zonder zijn vrouw achterblijft, weduwnaar. Een kind zonder ouders is wees. Maar hoe heten vader en moeder van een gestorven kind?'

Weesouder

Een tijdschrift opperde in reactie hierop het woord weesouder. Taalcolumniste Ann de Craemer lichtte dat woord in 2017 in De Morgen toe: 'Ouders die een kind verliezen, worden de wezen van hun eigen vlees en bloed'. Van Dale definieert weesouder sinds 2006 als 'ouder van wie een kind overleden is of ouder van een doodgeboren baby'. In kranten en op de sociale media zijn er echter weinig vindplaatsen van dit woord, dat in de 19de eeuw nog diende ter aanduiding van het hoofd van een weeshuis. Van Dale vermeldt sinds een paar jaar voorts sterrenouder en definieert dat als 'ouder van een sterrenkind'. Sterrenkind is namelijk een metaforische benaming voor een (jong)gestorven kind, een kind dat in de volksverbeelding 'een ster aan de hemel' is geworden.

In de taalrubriek worden grammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Een taaltip? Mail naar tdb@taalbank.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden