Er was een vierde seizoen voor nodig, maar The Affair sprankelt weer als vanouds

The Affair

Hoe lang kan een affaire de kijker geboeid houden? In de loop van seizoen drie van ‘The Affair’ kwam die vraag op en dat was geen goed teken. 

Wij kregen thuis op de bank een beetje genoeg van al die behoorlijk uit de hand lopende intriges rond het overspelige stelletje Alison (Ruth Wilson) en Noah (Dominic West). Terwijl die eerste seizoenen toch echt de moeite waard waren.

Maar het kan verkeren: in het onlangs op Netflix toegevoegde vierde seizoen van The Affair keert de oude fascinatie onverwacht weer terug. Dat ligt vooral aan het aan kracht winnende spel van hoofdrolspeelster Alison.

Even het geheugen opfrissen: Alison is serveerster van restaurant The Lobster Roll in het Amerikaanse kustplaatsje Mantauk. Zij ontmoet de New Yorkse auteur Noah (Dominic West, bekend van ‘The Wire’) die met vrouw en vier kinderen vakantie viert in dit stadje. Beiden hebben het moeilijk. Alison rouwt om haar verdronken zoontje en Noah logeert bij zijn nare, stinkrijke schoonouders en heeft een writers block. De twee vallen voor elkaar.

Die broeierige affaire lijdt tot veel ellende, maar vooral tot heerlijke televisie, schreven we in een eerdere recensie over The Affair. Vooral bedrogen echtgenote Helen vertolkte haar rol in die eerste seizoenen meesterlijk: ze is diep gekwetst, razend, verdrietig en soms opeens kalm-wijs. Ook Cole, de man van Alison, overtuigt als stoere bink met een kort lontje.

Onvoorziene gevolgen

Afleveringen in deze serie worden telkens vanuit één of vaak ook twee hoofdpersonages verteld. Eerst de versie van Helen, daarna die van Noah etcetera. Die verschillende perspectieven op dezelfde gebeurtenissen geven extra smaak, leveren extra spanning. Verraad, moord, nieuwe liefdes, gevangenisstraf doen de rest. Deze affaire heeft echt heel veel onvoorziene gevolgen.

In seizoen drie werd het, als gezegd, wat veel met die overspelige lui. De interesse in hen verbleekte. Dat seizoen vier weer reden is naar het puntje van de bank te schuiven, is vooral te danken aan Alison. Waar zij eerder een wat clichématige huwelijkbreekster was, een naïeve kwetsbare pruilende vrouw, vaak verongelijkt, zie je haar subtiel veranderen. Hoe komt het dat mannen als ze mij zien altijd meteen met me naar bed willen, vraagt ze zich nu af. Ze wordt onafhankelijker, sympathieker, vindt betekenisvol werk en ze neemt haar rol als moeder van de later geboren Joanie serieus. (Nee, ik verklap niet wie de vader is). 

Niet al haar aanbidders krijgt ze mee en dat blijkt levensgevaarlijk.

In ‘De Serie’ wordt iedere week een serie of podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders. Andere afleveringen vindt u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden