Media

Er lijkt veel bewijs te zijn van grensoverschrijdend gedrag door Johnny de Mol

Presentator Johnny de Mol.  Beeld ANP Kippa
Presentator Johnny de Mol.Beeld ANP Kippa

Het is maar de vraag of onderzoek door justitie Johnny de Mol vrij zal pleiten. Er lijkt veel bewijs te zijn van zijn grensoverschrijdend gedrag jegens zijn zijn ex-verloofde Shima Kaes.

Rufus Kain

Johnny de Mols vermeende mishandeling van zijn ex-verloofde Shima Kaes werd in 2020 al beschreven in het boek De Mol: De machtigste mediafamilie van Nederland. Auteur Mark Koster citeerde een opname van een telefoongesprek tussen De Mol en Kaes. ‘Ik ben heel hardhandig geweest met je, en terecht’, zou De Mol junior daarop zeggen. ‘Die kapotte lip kwam doordat ik mijn hand voor je mond deed. Je moet eens ophouden met die slachtofferrol.’

Woensdag vroeg De Mol het Openbaar Ministerie om over te gaan tot zijn vervolging. Aanleiding is een aangifte wegens zware mishandeling en poging tot doodslag die Kaes in december tegen de SBS6-talkshowhost heeft ingediend. De aangifte draait om drie incidenten. “Precies dezelfde drie die zij jaren eerder beschreef in de notariële verklaring waar ik mijn hoofdstuk op baseerde”, zegt Koster.

Geslagen, geschopt, verstikt

De vermeende incidenten vonden plaats tussen januari en mei 2015, meldt opinieblad HP/De Tijd, dat de aangifte in handen heeft. De Mol zou Kaes eerst hebben geslagen en geschopt op 12 januari, zijn verjaardag, in Mexico. Vervolgens zou hij haar met een vuist in het gezicht hebben geslagen bij de Amsterdamse Harbour Club, toen hij daar begin maart het Edison Pop Gala presenteerde.

Tot slot zou De Mol haar in mei door de tuin van een hotel op Ibiza hebben gesleurd, tegen haar ribben hebben geschopt en haar keel hebben dichtgeknepen toen ze om hulp begon te roepen. Een paar dagen later bezocht Kaes een huisarts. Die noteerde: ‘Ruzie met vriend met fysiek geweld’. De arts trof bloeduitstortingen aan op haar neus, oog, kuit, armen en ribben, zegt HP/De Tijd op basis van het medisch dossier in de aangifte.

“Na dat laatste incident is de relatie verbroken”, zegt Koster, die zelf ook foto’s van Kaes’ verwondingen heeft gezien, maar niet kon bevestigen of die door De Mol waren toegebracht.

Getuigen

Van het eerste incident zijn volgens volgens Kaes’ verklaring geen directe getuigen – wel zes mensen die haar verwondingen kort na afloop zagen. De vuistslag bij het Edison Pop Gala zou echter zijn gezien door drie personen, onder wie de eigenaar van de Harbour Club. “Toen ik die eigenaar voor mijn boek benaderde, ontkende hij alles”, vertelt Koster. “Maar hij begon wel te dreigen: Als je hier iets over opschrijft, weet ik je te vinden.”

Na het laatste incident op Ibiza zou Kaes twee getuigen zijn tegengekomen in de gang van het hotel. Els Verberk, de vrouw van John de Mol senior, wordt in de aangifte genoemd als een van hen. ‘Els Verberk heeft haar toen ondergebracht in een ander hotel. Zij wilde niet dat mevrouw Shima Kamali Sarvestani (Kaes’ volledige naam, red.) met dit gehavende gezicht geassocieerd zou worden met Johnny de Mol’, citeert HP/De Tijd.

Onderzoek in volle gang

Donderdag meldde het OM dat het onderzoek in volle gang is. Kaes deed eind vorig jaar aangifte en is ‘kortgeleden’ nog gehoord door de politie. De Mol hoopt dat een grondig onderzoek van justitie en strafvervolging een einde zal maken aan de beschuldigingen aan zijn adres, zei zijn advocaat Peter Plasman woensdag.

De Mol en zijn vader hebben ook aangifte gedaan vanwege poging tot afdreiging, oftewel chantage. Voordat Kaes aangifte deed, hebben haar zaakwaarnemers volgens Plasman geprobeerd ‘om de familie tot een prestatie te bewegen – lees: betaling’. Daarop zei haar juridisch adviseur dat de familie De Mol ‘nimmer door ons is gechanteerd’.

Lees ook:

De machtige familie De Mol? ‘Het zijn dinosaurussen van het televisietijdperk’

John de Mol lag onder vuur toen de bom barstte bij The Voice. Heerst er een angst- en zwijgcultuur binnen het familiebedrijf? En hoe machtig is ‘de machtigste mediafamilie van Nederland’ nog echt?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden