Streamingdiensten

Er is meer dan Spotify. Welke streamingdienst past bij jou?

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Neil Young kan nog zo hard roepen dat iedereen van Spotify af moet, maar dan moet je wel eerst de alternatieven kennen. Trouw zet vijf streamingdiensten voor popmuziek met voor- en nadelen op een rij.

Rufus Kain

De laatste twee weken buitelden media over elkaar heen om te schrijven over Neil Young, Joni Mitchell en andere grote namen die hun muziek verwijderen van Spotify. Zij protesteerden tegen desinformatie in de Spotify-podcast van comedian Joe Rogan. Maar in de week dat Neil Young Spotify verliet, werd Spotify net zo vaak gedownload als de week ervoor. En concurrenten zagen maar een kleine stijging.

Misschien maken muziekliefhebbers zich niet zo druk om een podcast met nepnieuws. Maar velen weten waarschijnlijk ook niet waar ze ánders hun muziek zouden moeten halen. De termen Spotify en streamingdienst worden vaak gebruikt alsof ze inwisselbaar zijn. Toch zijn er alternatieven, met ieder zo hun voor- en nadelen.

Ouderwets radio luisteren op Apple Music

De grootste streamingdienst na Spotify is Apple Music. Met een marktaandeel van 15 procent wereldwijd is het muziekplatform van techreus Apple half zo populair als de Zweedse marktleider. Een gewoon abonnement kost 9,99 euro en een gezinsabonnement 14,99. In tegenstelling tot Spotify heeft Apple Music geen gratis versie met advertenties.

Apple Music. Beeld
Apple Music.

Apple’s grootste voordeel is radio. Binnen Apple Music kun je live luisteren naar kanalen die bijvoorbeeld hits of nieuwe muziek spelen. Ook kun je wanneer je wil luisteren naar uitzendingen over allerlei thema’s. Vooral de presentatoren zijn interessant: dat zijn vaak bekende artiesten. Denk aan Elton John, The Weeknd en Björn van ABBA.

Als je via een Apple-apparaat luistert, kun je de virtuele assistent Siri vragen om een specifieke song, plaat of artiest op te zetten. Een bepaald genre of een playlist kan ook. Daarnaast is er een gepersonaliseerde pagina met playlists, gebaseerd op je luistergedrag. Maar hier kan de streamingdienst niet op tegen de algoritmes van Spotify.

Verder biedt Apple de mogelijkheid om in superhoge geluidskwaliteit naar muziek te luisteren. Het is wel de vraag of de gemiddelde luisteraar het verschil hoort, en als je geen peperdure speakers of koptelefoon hebt, scheelt het waarschijnlijk weinig. Bovendien kost het een stuk meer data: waar een liedje ‘gewoon’ streamen zo’n anderhalve megabyte kost, jaag je er in de hoogste kwaliteit zo 145 MB doorheen, zegt Apple zelf.

Je eigen virtuele diskjockey bij Amazon Music (Unlimited)

Dan is er de optie waar Neil Young zo hoog van opgeeft. Na Spotify en Apple Music is de streamingdienst van de alom bekende webwinkel Amazon wereldwijd het populairst. Wie al een zogeheten Amazon Prime-abonnement heeft, kan gratis een beperkte versie van de muziekdienst gebruiken. Wil je toegang tot alle 75 miljoen nummers en hogere geluidskwaliteit, dan moet je 9,99 euro per maand betalen voor Unlimited.

Amazon Music. Beeld
Amazon Music.

Superieure geluidskwaliteit is al jaren een stokpaardje van Young. En inderdaad kun je ook via Amazon naar muziek luisteren met een veel hogere ‘bitrate’ dan bij Spotify. Maar wederom merk je daar onder de meeste omstandigheden weinig tot niks van. Bovendien zegt Spotify dit jaar zelf met een vergelijkbare optie te komen – al schuiven ze dat wel al een tijdje voor zich uit.

Een overtuigender voordeel is Amazons spraakassistent Alexa. Een welkom alternatief voor Siri als je geen Apple-producten gebruikt, en nummers aanvragen scheelt best een hoop getyp. Eén dingetje wel: Alexa en de rest van de dienst zijn alleen in het Engels beschikbaar.

Verder lijkt Amazon Music in veel opzichten op zijn Zweedse concurrent. Met tientallen miljoenen beschikbare liedjes, abonnementen voor één persoon of een heel gezin en allerlei soorten afspeellijsten. Spotify heeft het voordeel van podcasts en gepersonaliseerde playlists. Maar als je verknocht bent aan Neil Young of een andere artiest die Spotify heeft verlaten, is Amazon een degelijke optie.

Exclusieve video’s streamen met Tidal

Voor een dienst die minder dan 2 procent van de internationale streamingmarkt heeft veroverd, is Tidal nog best een bekende naam. Dat dankt het Noorse bedrijf aan een promotiestunt in 2015, waarbij grote sterren onder wie Jay-Z, Beyoncé en Kanye West Tidal presenteerden als een streamingdienst voor en door artiesten. Jay-Z bleef mede-eigenaar tot hij Tidal vorig jaar verkocht aan Twitter-oprichter Jack Dorsey.

Tidal. Beeld
Tidal.

Ook Tidal liet zich altijd voorstaan op superieur geluid. Maar je zou wederom heel goede oren en apparatuur nodig hebben om veel verschil met Spotify te horen. Wat dat betreft zijn de meeste luisteraars beter af met een standaard abonnement à 10 euro, dan het HiFi Plus-abonnement van 20 piek.

Veel belangrijker voor Tidals reputatie waren albums van artiesten, onder wie de net genoemde supersterren, die een paar jaar lang exclusief op Tidal verschenen. Anno 2022 staat al hun muziek echter op iedere streamingdienst van betekenis. Wel heeft Tidal nog exclusieve muziekvídeo’s te bieden. Het bekendste voorbeeld: de muziekvideofilm van Beyoncé’s album Lemonade.

Verder is Tidal interessant als je wilt dat jouw abonnementsgeld gaat naar de artiesten waar je daadwerkelijk naar luistert. Daar zorgt Tidal nu al deels voor, en later dit jaar helemaal (wel alleen als je het dure abonnement neemt). Waarom maakt dat uit? Omdat de meeste diensten het abonneegeld verdelen over álle artiesten, op basis van wie het meest is beluisterd. Spotify geeft je tientje dus eerder aan Adele dan aan dat worstelende emo-punkbandje waar je dag in dag uit naar luistert.

Deezer houdt rekening met je stemming

Toen muziek streamen zo’n tien jaar geleden populair werd in Nederland, werd het Franse Deezer nog wel eens in één adem genoemd met Spotify. Maar nu is het een van de kleintjes in het landschap, met 2 procent van de wereldwijde gebruikers. Toch is het een waardig Spotify-alternatief.

Deezer. Beeld
Deezer.

De prijzen volgen het bekende riedeltje: 9,99 voor een persoonlijk abonnement, 14,99 voor een gezin of voor optimale geluidskwaliteit. Naast muziek heeft Deezer ook een heleboel podcasts. De omstreden Joe Rogan-podcast vind je er niet, want Spotify heeft dik betaald voor de exclusieve rechten daarop, maar voor bijvoorbeeld podcasts van Trouw en andere media ben je aan het juiste adres.

Wanneer je je aanmeldt, vraagt Deezer wie je favoriete artiesten zijn. Vink je er genoeg aan, dan krijg je een aantal op maat gemaakte afspeellijsten, waarvan Flow het interessantst is. Bij deze lijst kun je met een klik aangeven in wat voor stemming je bent, en dan past Deezers algoritme de muziekselectie daarop aan. Kies je ‘Focus’, dan krijg je nummers die goed werken op de achtergrond terwijl je je concentreert. ‘Party’ en ‘Motivatie’ leveren explosievere songs op. Je kunt ook kiezen voor ‘Chill’, ‘Melancholie’ of ‘Jij & Ik’ (die laatste is voor de romantische nummers).

Net als Tidal, wil Deezer het geld van abonnees directer gaan betalen aan de artiesten waar zij naar luisteren. Maar het is onduidelijk of en wanneer de streamingdienst dit daadwerkelijk gaat doen. Voor nu lijkt Deezer eigenlijk erg op Spotify. Dus de vraag is: ga je voor Flow, of voor Spotify’s op maat gemaakte lijstjes.

Achterover leunen met Spotify

Spotify is hét bedrijf dat muziekstreaming populair heeft gemaakt. Van alle streamingdiensten heeft het de meeste gebruikers en misschien ook wel de meeste abonnementsvormen. Naast de gratis versie met reclame, heb je abonnementen voor één persoon (9,99 euro), twee personen (12,99) en een gezin (15,99). Studenten betalen de helft.

Spotify. Beeld
Spotify.

Voor dat bedrag krijg je de gewoonlijke tientallen miljoenen liedjes en een erg groot podcast-aanbod. Spotify heeft ook een aantal exclusieve podcasts, waaronder natuurlijk die van Joe Rogan, waar de Zweden zo’n 100 miljoen dollar voor hebben betaald.

Daarnaast onderscheidt Spotify zich vooral op het gebied van personalisering. Veel gebruikers luisteren iedere week naar hun nieuwe Discover Weekly-afspeellijst, voor iedere luisteraar op maat gemaakt door een algoritme. Ook Release Radar, een persoonlijk playlist met wekelijks uitsluitend nieuwe muziek, is populair. En dan zijn er nog de Daily Mix-lijstjes met verschillende genres, en de Blend-playlists waar je je smaak kunt fuseren met die van een andere luisteraar.

Deze virtuele mixtapes vormen een belangrijk deel van Spotify’s aantrekkingskracht. En verder is er een breed assortiment aan lijstjes voor iedere stemming of gelegenheid. Als je een dienst zoekt om muziek af te spelen die je zelf hebt uitgezocht, kun je bij alle bovenstaande partijen prima terecht. Maar als je gewoon een lijstje wilt opzetten en achteroverleunen, is Spotify moeilijk te verslaan.

Lees ook:

Zo trotseer je het oerwoud van podcasts en luisterboeken

Netflix en Spotify hebben het makkelijker dan ooit gemaakt om series en songs te vinden. Een goeie podcast vinden is moelijker. Waarom is er nog geen Podflix?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden