Review

Eng noch komisch

'Jason X' klinkt beter dan 'Friday the 13th: deel 10', dat snapt iedereen. Het negende vervolg op een film die destijds al niet als een hoogvlieger werd beschouwd, kan nauwelijks een aanbeveling zijn.

Remke de Lange

Maar met 'Friday the 13th' werd in 1980 een horrorpersonage geïntroduceerd dat net als Freddy Krueger ('Night;mare on Elm Street') en Michael Myers ('Halloween') op een schare immer trouwe fans kan rekenen. Liefhebbers van Jason Voorhees hebben sinds 'Jason Goes to Hell' negen jaar moeten wachten op een nieuw avontuur van de moordenaar met een hockeymasker. In dit vervolg, dat de ludiekere titel 'Jason in Space' had verdiend, ontdooit Jason (voor de vierde maal gespeeld door Hodder) na eeuwen bevriezing in het jaar 2455 aan boord van een ruimteschip.

Daar doet een groepje studenten onderzoek naar de ondergang van onze aarde. En Jason is nog niet uit het ijs of hij richt er de onvermijdelijke schade aan, natuurlijk voornamelijk onder wulpse jongeren. Het sciencefictionverhaal rechtvaardigt vrolijk ontworpen visuele effecten die geen moment overtuigen.

Maar in een film die eng noch komisch is, is dat nauwelijks een probleem. De pret voor de Jason-liefhebbers zit 'm nu eenmaal in het feit dat de filmreeks níet voldoet aan gangbare kwaliteitseisen. Voor mensen die niet tot die kern behoren is er slechts een kleine tractatie: een bescheiden gastoptreden van vermaard horrorregisseur David Cronenberg.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden