GoedemorgenBoekenweekessay

En toch is het Boekenweek-essay van Eus straks ook gewoon te koop in Veenendaal

Ozcan Akyol Beeld Hanne van der Woude
Ozcan AkyolBeeld Hanne van der Woude
Iris Pronk. Foto: Hanne van der Woude

Ten minste één boekhandelaar zal het Boekenweek-essay vanaf zaterdag met gemengde gevoelens verkopen: Albert van Kooten. Hij is eigenaar van Van Kooten Boekhandel in Veenendaal en speelt ongewild een rol in ‘Generaal zonder leger’ van Özcan Akyol alias Eus. In dat essay maakt de populaire schrijver en tv-presentator gehakt van het literaire wereldje, een ‘elitair bolwerk’ dat volgens hem wordt bevolkt door arrogante types met een eenkennige, hautaine, benepen manier van denken en een grote minachting voor de gewone lezer. Een van die types is volgens de schrijver een zekere boekhandelaar uit Veenendaal. Eus noemt zijn naam niet, maar hoeveel boekwinkels zijn er in Veenendaal?

“Ik heb een gesprek van zo’n tien minuten met de schrijver gehad”, herinnert Van Kooten zich. Ze spraken over de bestseller ‘De zeven zussen’ van Lucinda Riley, die ook in zijn winkel goed verkoopt. Terwijl Van Kooten zijn klanten liever ‘De dood in het voorjaar’ van de Catalaanse schrijfster Mercè Rodoreda aanbeveelt.

In het essay laat de boekhandelaar zich laatdunkend uit over lezers die de ‘boekjes’ van Riley verkiezen boven hogere literatuur. Daarmee heeft Eus hem beschadigd, vindt Van Kooten: “Zo ga ik niet met mijn klanten om, ik acht ze hoog. Er staat ook in dat ik een gedistingeerde meneer ben. Nou, daar denkt mijn vrouw heel anders over. Ook heb ik volgens Eus ‘stakerige benen’, maar ik loop drie keer per week hard, mijn benen zijn afgetraind.”

Toch is het essay straks gewoon te koop in Veenendaal. “De Boekenweek is het feestje van de boekwinkel, dat laat ik niet vergallen.” Zijn klanten krijgen er zelfs een extraatje bij: een boekenlegger met de tekst: ‘Elke overeenkomst met bestaande personen berust op toeval. Veel leesplezier, boekhandel Van Kooten’. Met een smiley erbij.

Lees ook:

Eus maakt zich kwaad: Wat willen ze nou? Dat mensen helemáál niet meer lezen?

Waarom lezen mensen steeds minder boeken? Schrijver Özcan Akyol legt de schuld bij de literaire wereld zelf, een elitair bolwerk dat er alles aan doet om lezen te ontmoedigen. Zijn Boekenweekessay is een vlammend betoog voor verfrissing.

BN’ers in de kappersstoel van Eus: een vreemd, maar wel een leuk format

Tv-column van Maaike Bos

Eus maakt zich kwaad: Wat willen ze nou? Dat mensen helemáál niet meer lezen?

Waarom lezen mensen steeds minder boeken? Schrijver Özcan Akyol legt de schuld bij de literaire wereld zelf, een elitair bolwerk dat er alles aan doet om lezen te ontmoedigen. Zijn Boekenweekessay is een vlammend betoog voor verfrissing. ‘Het veld heeft een kritische zelfanalyse nodig.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden