Review

En nu weer die jonge assistente

Scott Turow herhaalt zijn succesformule. Hij voegt daar mooie schetsen aan toe van het ouder worden.

’Een man zit op een bed. Hij is mijn vader. Onder het dek ligt het lijk van een vrouw. Zij was mijn moeder.” Zo opent ’Onschuldig’, van de Amerikaanse advocaat en succesauteur Scott Turow. In vijfenveertig hoofdstukken zal hij stukje bij beetje vertellen hoe het zo kwam, met die man en die vrouw op dat bed.

De man is rechter Rusty Sabich – inderdaad, de hoofdpersoon uit Turows droomdebuut ’De aanklager’ (’Presumed Innocent’), waarmee hij het rechtbankdrama zo’n beetje uitvond. John Grisham was hij net een jaar voor. ’De aanklager’ werd verfilmd met Harrison Ford in de hoofdrol.

In dat boek moest Sabich de moord op een collega onderzoeken, een vrouw met wie hij een woeste verhouding had. Hij werd verdacht, aangeklaagd, maar vrijgesproken. Nu is Sabich zestig, rechter en nog steeds getrouwd, al is de donkere schaduw die de hele affaire over zijn huwelijk wierp nooit verdwenen.

Ook zijn enige zoon Nat, 28 inmiddels, heeft de nodige tics en trauma’s opgelopen. En dan blijkt Sabich opnieuw niet bestand tegen vrouwelijke avances, dit keer van zijn dertig jaar jongere assistente Anna – met alle gevolgen van dien.

Turow begeeft zich op glad ijs met deze reünie rond een succesformule, maar een gemakzuchtige herhaling is ’Onschuldig’ niet. Door de slimme vertelconstructie blijven er tot de laatste pagina puzzelstukjes over voordat we weten hoe echtgenote Barbara werkelijk gestorven is. Elk hoofdstuk verschuift het perspectief, van Sabich naar zijn minnares, naar zijn zoon, naar aanklager Tommy Molto. Bovendien springen we heen en weer in de tijd. Echt sterk is Turow vooral in het beschrijven van wat die twintig jaar met zijn personages heeft gedaan. De tijd heelt namelijk niet alle wonden. Wie ouder wordt, wordt niet per se wijzer maar kan zomaar in dezelfde fouten vervallen. Dromen, lusten, verlangens blijven dezelfde, alleen de onzekerheden nemen toe – wat plastisch tot uiting komt in de scène waarin de rechter zijn grijzende schaamhaar bijwerkt voor zijn jonge minnares.

Het schrijnendst zijn de innerlijke worstelingen van Tommy Molto, de gefrustreerde aanklager die nooit heeft kunnen verkroppen dat Sabich destijds vrijuitging. Hij heeft opnieuw de kans zijn aartsrivaal te pakken, maar wil het spel nu fatsoenlijk spelen.

’Onschuldig’ is behalve een thriller, ook een pakkend boek over ouder worden. Dat Turow onlangs zelf na veertig jaar huwelijk scheidde en inmiddels samenwoont met een veel jongere vriendin, heeft hem vast de nodige inzichten gegeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden