null Beeld

BoekrecensieJeugdboek

Ella wil haar eigen keuzes maken, maar hoe?

Energieke taal en mooie inzichten over zelfbeschikking in het nieuwe boek van Anna Woltz.

Bas Maliepaard

Elke avond lijkt de zon aan de verkeerde kant onder te gaan, de hele nacht gloeit de oostelijke hemel vurig oranje.” Het is september 1940, de Blitz is begonnen: Duitse bommenwerpers bestoken Londen, het havengebied brandt. Ella (14) schuilt ’s nachts met haar stadgenoten op een metroperron. Maar de treintunnel roept bij haar benauwde herinneringen op aan een andere tunnel: het beademingsapparaat, waar ze na een poliobesmetting afgelopen jaar in moest liggen.

De vondst om die twee tunnels het verhaal te laten omvatten, tekent de sterke regie van schrijfster en historica Anna Woltz. Ze staan symbool voor hoe externe factoren Ella’s leven bepalen: ziekte, de gevolgen daarvan (een mank been) en de oorlog. Ze staat niet zelf aan het roer, maar wil dat wel, zeker nadat ze durfal Quinn (15) ontmoet.

Deze lady in jongensbroek blijkt van huis weggelopen, omdat ze zich gekooid voelde in haar aristocratische bestaan. Haar ouders zijn conservatieve rotsblokken: “Als je er tegenaan trapt, houd je er een gebroken teen aan over.” Ze is een typische, zelfbewuste Woltz-figuur, met een uitgesproken feministische levensvisie: “Ik durf alle enge dingen (…) Wat ik niet durf, dat is straks trouwen, een stuk of vier kinderen krijgen en de rest van mijn leven tuinieren en theedrinken.”

Hoe moet dat, als je mank bent en het oorlog is?

Quinn wil zelf keuzes maken en dat wakkert in Ella ook de behoefte aan om haar eigen koers te varen. Maar hoe moet dat als je mank bent en het oorlog is?

En dan is er ook nog de liefde, die gaat broeien als je veertien bent. Zal er ooit iemand verliefd worden op ‘mankepoot’ Ella? Ze gluurt graag naar Jay (16), met zijn hoekige kaaklijn en donkere ogen (bakvisromantiek is haar niet vreemd), maar “het is oorlog, dit zijn geen dagen om glimlachend over straat te lopen.” Of wel?

De tunnel is weer een echte Woltz: een paar gevatte jongeren ontmoeten elkaar bij toeval en worstelen met het leven, terwijl ze een spannend, filmisch avontuur beleven, dat meestal niet overal even geloofwaardig is. Zo is er hier een eerste zoen als het stof van een bominslag nauwelijks is neergedaald en wordt de dood van een belangrijk personage wel heel snel en concreet verwerkt.

Hoewel de vorm dus niet verrast, vult Woltz die wel opnieuw meeslepend in, met energieke taal, levensechte personages, aangrijpende scènes en nadrukkelijke, maar mooie inzichten over zelfbeschikking.

null Beeld

Anna Woltz
De tunnel
Querido, 231 blz. € 16,99. Vanaf 12 jaar.

Bas Maliepaard (1982) bespreekt sinds zijn 23ste jeugdboeken voor Trouw. Volwassenen moeten die vooral ook lezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden