Elk shot moet feilloos

Douwe Bob tijdens de repetitie op vrijdag. Beeld afp
Douwe Bob tijdens de repetitie op vrijdag.Beeld afp

Vanavond moet het gebeuren. Dan komt de #teamdouwe-campagne even voor half tien tot zijn climax, als Douwe Bob als derde aan de beurt is in de eindronde van het Eurovisie Songfestival. Stond hij weken geleden rond de twintigste plek, nu gokken de wedkantoren erop dat hij vanavond op de achtste plek eindigt.

Joris Belgers

Bovenaan bij de bookmakers staat nog altijd Rusland, Australië is opgestoomd tot de tweede plek, en ook Oekraïne wordt nog in staat geacht het songfestival te winnen. België trapt de avond af, die na 26 nummers nog lang niet aan zijn einde is - wat volgt is een uitgebreid programma met onder andere Justin Timberlake terwijl de kijkers thuis kunnen stemmen op hun favoriete nummers. Juist, het wordt een lange zit.

En Douwe Bob? Het kan. In theorie. Maar dan moet hij wel de allerbeste uitvoering van zijn 'Slow Down' ooit geven. Dus nóg beter dan die foutloze van gisteravond, waarbij hij verraste door de laatste tekstregel te veranderen in het motto van dit Songfestival: 'slow down brother / slow down sister / come together, now'. Want dat mag dus niet. De organisatie heeft vanmiddag nog maar eens benadrukt dat de finale-uitvoering identiek moet zijn aan die in de voorronde.

Elk shot moet feilloos
Vanavond móet het feilloos. Vanaf het moment dat hij gezellig aanschuift op de pianokruk met zijn toetsenist Matthijs van Duijvenbode, achter diens Rhodes. Om dan, als het tempo erin komt, mee te lopen met de camera. Aangekomen bij de microfroon niet die zijdelingse blik vergeten. En Douwe Bob moet op precies het juiste moment zorgen dat na het eerste pre-chorus zijn grijns naar links draait, exact synchroon met de shotwisseling.

Als gitarist Jan Peter Hoekstra na het tweede refrein vervolgens in beeld komt met zijn korte solo geeft dat Douwe Bob een paar seconden om over de kromme catwalk naar het voorste podium te rennen, zijn gitaar op de rug te zwaaien, en de microfoon te pakken. En dan: stilte.

Alles hangt af van die tien seconden. Doet het publiek goed mee? Loopt de buiging van Douwe Bob gelijk met de luchtcamera? Playbackt hij net zo zwoel 'I Love You' naar zijn Oranje-fans, de ogen stout halfdicht geknepen?

Dan vlekkeloos invallen, handjes schudden met het publiek, en niet vergeten zuiver te zingen. En aan het eind? Zal hij toch de ongehoorzame rockster uithangen en zijn tekst tóch aanpassen in het motto van het festival - dat gisteren voor opkijkende hoofden in de pershal zorgde? We gaan het zien.

Veiligste plek van Europa
Ondertussen stroomt de Ericsson Globen langzaam vol - het ijshockeystadion waarin het evenement vanavond om 21:00 begint. Event supervisor Sietse Bakker noemde vanmiddag de Globen één van de veiligste plekken in Europa. Een maand geleden maakte Zweden melding van een verhoogd dreigingsniveau. IS-strijders zouden op het punt staan af te reizen naar Stockholm. De stad stond de afgelopen zes weken in het teken van de voorbereidingen van het Songfestival, met als grote climax de finaleshow van vanavond, die gevolgd zal worden door zo'n 90 miljoen televisiekijkers.

"We zijn ons ervan bewust dat we ons letterlijk en figuurlijk in de kijker spelen", zegt Bakker. De finale van het liedjesfestijn wordt in meer dan vijftig landen live uitgezonden. Dit jaar kijkt voor het eerst ook Noord-Amerika rechtstreeks mee. "We ontvangen hier deze week ruim 1500 journalisten en bij elke show meer dan 10.000 bezoekers. Dat trekt natuurlijk de aandacht. En het Songfestival staat voor bepaalde waarden die ook niet overal worden gedeeld."

De Globen en directe omgeving zijn deze week tot op het hoogste niveau, zichtbaar en onzichtbaar, beveiligd. Afgezien van 'luchthavenniveau' geeft Bakker geen details, maar naast de standaardmaatregelen zijn de sleutelmomenten zoals de openingsceremonie afgelopen zondag, en de liveshows, extra goed beveiligd. Iedereen die het stadion in wil wordt gescand en gefouilleerd.

Puntentelling
Een novum dit jaar is de puntentelling: om de race spannender te houden, heeft de organisatie besloten om voor het eerst de jurypunten te scheiden van de televotes. Nog steeds tellen beide voor vijftig procent mee, maar nu worden eerst de jurypunten apart uitgedeeld. Daarna zullen alle landen in een live-verbinding hun publieksuitslagen uitdelen. Dit zou het volgens de organisatie zo lang mogelijk spannend moeten houden wie dit jaar de glazen microfoon mee naar huis mag nemen.

Trijntje is vanavond als negentiende van de 42 landen aan de beurt om namens Nederland de douze points uit te delen. De uiteindelijke uitslag wordt om 00:00 verwacht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden