null Beeld Filmdepot
Beeld Filmdepot

RecensieFilm

‘Eismayer’ is een sterk geacteerd drama over een coming-out in het leger

Eismayer
Regie: David Wagner
Met Gerhard Liebmann en Luka Dimic
★★★★

Belinda van de Graaf

Charles Eismayer staat bekend als de meest hardvochtige instructeur in het Oostenrijkse leger. Met schuim om de mond instrueert hij rekruten. Het gerucht gaat zelfs dat hij een soldaat een hartinfarct heeft bezorgd.

De snoeiharde officier roept herinneringen op aan An Officer and a Gentleman (1982), waarin sergeant Foley de wind er flink onder had. Nog wreder ging het eraan toe in Stanley Kubricks Full Metal Jacket (1987), waarin soldaten op onmenselijke wijze werden klaargestoomd voor Vietnam.

In David Wagners waargebeurde drama Eismayer zijn we duidelijk enkele jaren verder. Eismayers baas waarschuwt hem meerdere keren dat hij te ver gaat. ‘Door harde kerels zoals u wil niemand meer bij het leger’, klinkt het. Ook wil hij weten of Eismayer soms iets tegen homoseksuelen heeft.

Zijn ware aard

Hij slaat de spijker op zijn kop. Eismayer, mooi scherp gespeeld door de Oostenrijkse Tatort-acteur Gerhard Liebmann, is getrouwd en heeft een zoontje maar gaat na werktijd op pad om in het geheim seks te hebben met mannen. Je ziet aan alles hoe zwaar het hem valt dit dubbelleven te leiden. Met zijn harde optreden probeert hij zijn ware aard te camoufleren.

En dan is daar opeens de mooie, bruingebrande rekruut Mario Falak die al wel uit de kast is gekomen, en voor wie hij als een blok valt. Wat volgt is een voorzichtige paringsdans. De muur die Eismayer om zich heen heeft gebouwd, brokkelt langzaam af. Sterk is dat dat niet zonder slag of stoot gaat. Eismayer deinst terug, rookt zich kapot, begint bloed te hoesten. Falak, al even sterk gespeeld door de Duits-Kroatische Luka Dimic, verwijt hem een ‘schijthomo’ te zijn.

Regisseur David Wagner, die Charles Eismayer zo’n twintig jaar geleden zelf meemaakte als dienstplichtige, laat de enorme strijd zien die ten grondslag ligt aan een coming-out in het leger. Wat helpt is om een vrijzinnige metgezel te hebben, iemand als de jonge rekruut Falak. Hij neemt de oudere Eismayer, die gewend is om het masker van de harde man te dragen, op sleeptouw. Ontroerend.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden