Tv-column

Eindelijk eens falen in ‘De Locker’ en #True Selfie

null Beeld Human
Beeld Human

Hoe weet je of je normaal of gek bent als je nooit andermans verborgen verhalen hoort? Het ijverige provinciemeisje Robin (20) nam veel te veel drugs om aan de prestatiedruk te ontsnappen, en ging helemaal out op haar bad trip - doodeng. Daar leest ze natuurlijk niets over op Facebook en Instagram want wie plaatst nou zo’n overdosis-verhaal?

Roos (16) ontdekte het masturberen maar schaamde zich ervoor omdat ze dacht dat zij de enige was. Toen ze eenmaal hoorde dat vriendinnen ook weleens aan zichzelf friemelen, kon ze blij zijn dat zij tenminste orgasmes had.

In de verrassende online documentaireserie ‘De Locker’ van Human vertellen ze erover in korte films van 5 minuten. Die locker, dat is het kastje waar scholieren hun spullen laten en waar ze zich door medeleerlingen bekeken voelen als prooidieren. ‘Wat vinden ze van me?’, ‘Ben ik gek?’. Een en al onzekerheid en kwetsbaarheid in die gang met kastjes, dat herinner ik me ook wel.

Elke donderdag komt een nieuwe korte film over een jongere van 14 tot 20 jaar online, en ze zijn de moeite waard. Ik heb een aantal teruggekeken van het eerste seizoen uit 2017, en ontdekte hoe een jongen met ADHD in de klas helemaal opgaat in de beelden in zijn hoofd. Nu snap ik het drukke gedrag van een buurjongetje veel beter. Ik bekeek ook het verhaal van tweelingmeisjes van wie één liever als een jongen wil zijn en hoopt tegen beter weten in dat haar (migranten-)ouders het zullen accepteren. Er ging een steek door mijn hart.

En dan te bedenken dat er in Nederland bijna twee miljoen jongeren onder de twintig zijn, die allemaal rondlopen met hun verborgen verhalen terwijl ze op sociale media alleen de glossy lifestylemagazine-versie van zichzelf posten. Ziek eigenlijk. Diep van binnen vreet het ‘succes’ van al die anderen hen op. Het is dus tijd voor echte verhalen op internet, vond initiatiefnemer Els van Driel. Ze laat jonge makers tot maximaal 33 jaar vrij experimenteren en dat levert kunstzinnige animaties en illustraties op. Al met al is ‘De Locker’ een frisse, waardevolle proeftuin die van mij ook best op tv mag.

Ware verhalen

Misschien is het toeval, misschien niet, maar het idee van ware verhalen vertellen en mogen falen zoemt rond in publieke omroepland. We zitten middenin de #TrueSelfieweken op NPO3 en radio 3FM. Op maandag vertellen jongeren in ‘#Jesuisdepri’ (KRO-NCRV) over hun depressiviteit. Op dinsdag filmen anderen in ‘True Selfie’ (BNNVARA) hun momenten van psychische nood in plaats van de leuke Yolo-momentjes. En op woensdagen is het indrukwekkende EO-programma ‘Tweestrijd’, waarin een jongere die dood gaat, gekoppeld wordt aan een jongere die dood wil. Heavy verhalen over de waarde van het leven.

Nu vind ik die verhalen allemaal hard nodig voor wie zich erin kan herkennen, maar zelf word ik er een beetje somber van. Het tegengestelde van ‘mooi weer spelen’ op sociale media is toch niet per se ‘lelijk weer’? Bij true selfie denk ik aan een waarachtig portret, gewoon de verborgen werkelijkheid, bijvoorbeeld over pubermeisjes en orgasmes. Het allerleukste, luchtigste #trueselfie-programmaatje vind ik daarom het NPO3-postzegeltje om kwart over acht waarin iemand live de mooiste selfie mag maken - en hoe die dat dan doet. Klikt zo’n meisje gerust veertig keer, om er meteen dertig te wissen. Daar kan ik zelfs om lachen.

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie. Lees hier alle tv-recensies.

Lees bijvoorbeeld de recensie over het interview met Dotan bij RTL Late Night. De kijker wordt hier onder leiding van Humberto Tan volkomen van het kastje naar de muur gestuurd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden