RecensieJeugdboek

Eindelijk een sterk boek over vrouwenliefde

null Beeld
Beeld

Derk Visser schrijft ontroerend en subtiel over lesbische tienerliefde.

Bas Maliepaard

Er zijn heel wat uitstekende jeugdboeken over homoseksuele jongens, maar de vrouwenliefde komt er bekaaid vanaf, met veel minder en matiger titels. Heel welkom dus dat Derk Visser er met ‘Drama Queen’ een sterk boek over schreef.

“Bij mijn geboorte dacht mijn moeder nog dat ik een engel was”, zegt Angel (12). Nu is ze een ruziezoeker, een dramaqueen en een ‘tetterterrorist’, omdat ze zo druk is – ze weigert haar ritalin te slikken. Samen met haar slechts vijftien jaar oudere moeder Patty, die werkt als stripteasedanseres, woont ze in een deprimerende flatwijk.

Personages uit een dergelijk milieu kom je ook maar weinig tegen in de jeugdliteratuur, maar Visser heeft er met boeken als ‘Patatje oorlog’ en ‘Prikkeldraad’ zijn handelsmerk van gemaakt. De ellende is in dit boek soms wel wat te vet aangezet: opa is ook nog alcoholist, krijgt kanker (een los eindje in het boek) en heeft oma ooit per ongeluk met zijn vrachtwagen doodgereden. Een onsje minder was ook genoeg geweest.

Puberale moeder

Maar Angels kwetsbaarheid, haar hunkering naar zachtheid, liefde en de bevestiging dat ze geen mislukkeling is, steekt er wel extra scherp tegen af. Daar is Visser goed in: je dwars door de rauwe, boze en humorvolle zinnen heen ontroeren.

Kayleigh is nieuw in groep acht en maakt meteen iets los bij Angel. “Anders dan juf lacht zij me niet uit. Ze lacht me toe.” Langzaam begint het steeds meer te zinderen tussen de twee en het mooie is dat Angel daar nauwelijks van schrikt. Er is lichte verwarring en ze houdt haar gevoelens geheim, maar is uiteindelijk volop verliefd. Het lijkt wederzijds, maar Angel verliest Kayleigh tot twee keer toe uit het oog.

Drie delen, die spelen in december op haar twaalfde, dertiende en vijftiende, beschrijven Angels ontwikkeling op dat vlak, maar vooral ook de hechte relatie met haar soms nog puberale moeder. Prachtig hoe Angel bij haar uit de kast komt door in de derde persoon te vertellen over een meisje dat verliefd is op een ander meisje, en langzaam over te gaan in de ik-vorm.

Alleen al om die verhaallijn is ‘Drama Queen’ een waardevol boek. Het laat bovendien zien dat omstandigheden je leven bepalen, maar dat echte (moeder)liefde zich niet laat dwarsbomen.

Oordeel: rauw, geestig, maar met een onsje ellende te veel.

null Beeld
Beeld

Derk Visser
Drama Queen
Gottmer; 215 blz. € 14,99
Vanaf 12 jaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden