Opinie

Eigentijds drama rond zanger Rex Gildo

Dat krantenberichten tot prikkelend toneel kunnen leiden, bewijst Martijn de Rijk maar weer eens. In het gewone leven acteur bij het Noord Nederlandse Toneel, tussendoor wat stoeiend met de pen, las hij een bericht over de dramatische dood en het dubbelleven van de Duitse schlagerzanger Rex Gildo, en liet zijn verbeelding de vrije loop. En dat is het beste wat hij had kunnen doen. Niks geen namaakdocumentaire. Oké, de hoofdpersoon heet Rex, is zanger met een verloederde carrière en leidt ook al een dubbelleven, maar daar houdt het mee op.

Hanny Alkema

'Rex Revival' is een heel eigentijds drama met thrillerachtige aspecten. De Rijk laat de suspense er op een welhaast pinteriaanse wijze insluipen en schetst met rake formuleringen een venijnig beeld van de verhouding tussen Nederlanders en 'die anderen'. Plotseling staat er een vreemdeling in de huiskamer en Gitte, Rex' vrouw, verslikt zich bijkans in haar niet-racistische bedoelingen: ,,O, u bent Marokkaan? Leuk toch.” Of deze echt een exminnaar van Rex is, is een van de complicaties die de vaart en spanning erin houden, mooi in balans met de humor. Het quasirealistische decor verwijst subtiel naar de interesse van de bewoners: lege boekenplanken, een mannenbuste in een nis.

Grappig is dat het al snel niet meer om de problemen rond Rex gaat, maar om de manier waarop zijn vrouw vergeefs greep op de verwikkelingen tracht te houden. Dat komt zeker ook door het geraffineerde spel van de jonge Nanna Tieman. Verbluffend hoe zij tussen naïviteit en paranoia tegenkleuren weet aan te brengen. ,,Wat feestelijk!”, klinkt uit haar mond als een machteloze bezweringsformule. De confrontaties met de verraderlijk glimlachende indringer (Jibbe Willems) en de sullige Rex (Servé Hermans) weet zij steeds een extra lading te geven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden