Review

Eigen museum blijft plaatjesboek

Op de pas verschenen cd-rom 'Het mooiste museum van de wereld' van uitgeverij Lannoo zijn 150 plaatjes van evenzoveel kunstwerken uit de zeventig belangrijkste musea ter wereld verzameld.

Van prehistorie naar de moderne tijd, net als in de dikke naslagwerken over de kunstgeschiedenis trekken topstukken aan het oog voorbij. Zoals bij dit soort cd-roms gebruikelijk is, kun je met enig klikwerk informatie over elk afgebeeld kunstwerk opvragen. Een begeleidend animatiefilmpje waarin iets over inspiratiebronnen, ontstaansgeschiedenis, compositie of kleurgebruik wordt verteld, verlevendigt het geheel. Zo krijg je bijvoorbeeld te horen én te zien dat het geslachtsorgaan van Adam op Masaccio's wereldberoemde fresco 'Verdrijving uit het Paradijs' in Florence (15de eeuw) op last van kerkelijke autoriteiten aan het oog werd onttrokken door toevoeging van een keurig geschilderd schaamlapje in de vorm van een vijgenblad; een censuur-ingreep die na de laatste restauratie (eind jaren tachtig van de vorige eeuw) weer ongedaan is gemaakt. Handig is - behalve de mogelijkheid tot inzoomen en de aanwezigheid van indexen - ook de optie waarbij op de beeldbuis twee getekende, mensvormige figuren naast het kunstwerk verschijnen, zodat je onmiddellijk een indruk krijgt van de afmetingen ervan.

Bij het zien van die 150 plaatjes dient zich al snel de vraag aan: wie heeft hier eigenlijk de selectie gemaakt? Is dit digitale museum inderdaad 'het mooiste museum van de wereld' zonder bijvoorbeeld een werk van de Parijse meesterschilder van de vrouwelijke erotiek, Francois Boucher (1703-1779)? En waarom is er nergens het grote en prachtige zelfportret van de Zwitserse kunstenares Angelica Kauffmann te vinden, wier huis in Rome eind 18de eeuw een middelpunt van het culturele leven was? En mogen we een keer in plaats van die tot in de eeuwigheid gereproduceerde 'Mona Lisa' van Da Vinci ook eens zijn verfrissende 'Portret van Ginevra de' Benci' zien? Jawel, zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar deze vragen zijn geheel legitiem, want Lannoo belooft in de tekst op de verpakking van de cd-rom dat je daarmee 'je eigen museum' kunt opzetten, met 'je favoriete werken'. Bij verdere verkenning van de cd-rom komt echter al gauw de aap uit de mouw: het creëren van je eigen museum bestaat slechts uit het mogen samenstellen van een deelverzameling van die 150 plaatjes, die bijeengeraapt blijken te zijn door de Franse uitgeverij Gallimard - vermoedelijk hebben ze daar een of ander kunstboek ('Kunst door de eeuwen heen') onder de scanner gegooid.

Navraag bij Lannoo leert dat alleen voor een Nederlandse interface is gezorgd bij een cd-rom die reeds in 1998 in Frankrijk verscheen. Inmiddels zijn er in Nederland al cd-roms op de markt gekomen en presenteren musea hun collecties op internet, waarbij je virtueel (3D) door tentoonstellingszalen kunt lopen. Welke uitgeverij maakt de eerste cd-rom waarbij je werkelijk je eigen virtuele museum kunt samenstellen en je favoriete werken van een uitgebreide databank (met méér dan 150 plaatjes) op internet plukt? Pas dan wordt het écht feest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden