Recept

Eierstich en ‘echte’ pepernoten

Beeld ANP

Helemaal vergeten, het recept voor de Eierstich in de donkere, rijke kippenbouillon dat ik u 27/10 j.l. beloofde. Hier komt het: 

Kluts eieren, melk/room, zout, peper en nootmuskaat naar smaak, door elkaar. Giet het mengsel in een ingevette ovenvaste vorm of schaal, dek af met aluminiumfolie en hang in een pan met zachtjes kokend water tot het eimengsel is gestold is (ca 30 minuten). Kan ook in de magnetron: zet de vorm ongeveer 5 minuten in een magnetron op 600 Watt. Snijd het gestolde eiermengsel in blokjes. Klaar.

En dan de pepernoten:

Naar aanleiding van de kruidnoten zonder gluten vorige week, vroeg een lezeres om een recept voor 'echte' pepernoten. Ze bestonden al in de zestiende eeuw en werden beschreven als: 'Eene soort van koek, uit meel met honing, suiker of stroop gemengd gebakken, waardoor gestooten peper en andere kruiderijen is gedaan'. Het gaat om deeg voor taai-taai waar een beetje geduld voor nodig is en dat gebruikt werd voor taai-taaipoppen. Qua pepernoten gaat het waarschijnlijk om een antiverspillingsbaksel.

Stamp en wrijf het anijszaad zo fijn mogelijk in een vijzel en meng het met een garde met de rogge- en tarwebloem, snuf zout en bakpoeder. Verhit water, honing en stroop tot het mengsel bruisend 'opkomt' en giet het, met een scheutje karnemelk, bij het bloemmengsel. Roer er een vrij stijf deeg van. Verdun eventueel met nog wat karnemelk. Laat het deeg op een koele plaats minimaal een dag (beter is een paar dagen) opstijven. Kneed het dan nog eens goed door, daarbij de speculaaskruiden en nog wat karnemelk toevoegend.

Rol het deeg uit tot een dikke plak en snijd daar dobbelstenen van. Tip van topbanketbakker Cees Holtkamp: Leg ze tegen elkaar aan in een ingevette springvorm, en zorg er voor dat de bodem helemaal bedekt is. Gebruik geen bakplaat, anders krijgen ze harde randjes. Bak ze in 20 minuten gaar en heel licht bruin. (Leg er, als ze donker dreigen te worden, de laatste minuten een stuk aluminiumfolie over.) Draai na het bakken de springvorm om en maak de pepernoten van elkaar los.

Ingrediënten voor de Eierstich:

2 eieren
1,25 dl volle melk of room
peper
zout
nootmuskaat

Ingrediënten voor de 'echte' pepernoten:

1 dl water
125 g vloeibare honing
75 g stroop
1 tl anijszaad (of meer, naar smaak)
125 g tarwebloem
250 g roggebloem
snuf zout
1 tl bakpoeder
1 ½ el (zelf gemengde) speculaaskruiden
½-1 dl karnemelk

Lees meer recepten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden