In memoriam

Egyptische schrijfster El-Saadawi (89) overleden

De Egyptische feministe Nawal El Saadawi demonstreert in 2011 op het Tahrirplein in Caïro tegen het Egyptische regime. Beeld EPA
De Egyptische feministe Nawal El Saadawi demonstreert in 2011 op het Tahrirplein in Caïro tegen het Egyptische regime.Beeld EPA

In haar geboorteland Egypte was de schrijfster en activiste een controversiële figuur. De rest van de wereld prees haar juist om de strijd die ze voerde tegen vrouwenonderdrukking in naam van de islam en andere religies. Nawal el-Saadawi is zaterdag op 89-jarige leeftijd overleden.

Opgeleid als gynaecologe schopte ze het aanvankelijk tot directeur openbare gezondheid op het Egyptische ministerie van gezondheid. Maar in 1972 werd ze ontslagen vanwege haar links-feministische activisme. De grootste steen des aanstoots was haar boek Women and sex. Daarin stelde ze lichamelijk geweld tegen vrouwen aan de kaak en keerde ze zich tegen vrouwenbesnijdenis in de islamitische wereld.

Doodsbedreigingen

Na haar ontslag bleef ze taboes rond seksualiteit en religie bestrijden. Zo bekritiseerde ze polygamie, maar ook de verplichte gezichtssluier. El-Saadawi ontving langdurig doodsbedreigingen van conservatieve moslims. De overheid bleef haar tegenwerken. Daarom verhuisde ze in de jaren negentig naar de Verenigde Staten. Al na enkele jaren keerde ze weer naar Egypte terug. Haar voornemen was om zich in 2005 kandidaat te stellen voor het presidentschap, maar daar zag ze uiteindelijk van af.

Vanwege haar niet aflatende inspanning om binnen de islam gelijke rechten te verwerven voor vrouwen is El-Saadawi ook onder Nederlandse moslimvrouwen nog altijd populair is. Bang of soft was ze allerminst. “Ik ben niet van het compromis. Ik ben radicaal”, zei ze in 2015 in Trouw toen haar biografische film The Free Voice of Egypt in première ging op het Movies That Matter Film Festival.

El-Saadawi heeft zo’n vijftig werken geschreven die in ongeveer dertig talen zijn vertaald. Veel van haar boeken zijn ook in het Nederlands verschenen, zoals De gesluierde Eva, God stierf bij de Nijl en De val van de imam.

Lees ook:

‘Mijn geest is mijn godin’

Nawal el Saadawi was in 2015 in Nederland om een film te promoten over haarzelf. Als een van de bekendste schrijfsters en feministen in de Arabische wereld was ze nog lang niet klaar met haar strijd voor vrouwenrechten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden