null Beeld
Beeld

RecensieJeugdboek

Eerste liefde op een eiland

Sfeerrijk en precies puberportret van de Zweed Oskar Kroon.

Dankzij de gedachte aan de komende zomer op opa’s eiland heeft Wieke de turbulente tijd thuis overleefd. En nu is ze echt op dat eiland waar de dagen bestaan uit rabarbersap drinken, in de schaduw van de sering liggen en klussen aan haar opknap-zeilbootje. Af en toe belt ze haar ouders en dan haat ze het dat haar vader met ‘al dat nieuwe van hem’ zo blij klinkt en haar moeder, die ‘tussen tranen en tv-programma’s’ op de bank ligt, zo verdrietig.

In die lome zomersfeer komt dit met de Zweedse Gouden Griffel (Augustprijs) bekroonde boek traag op gang. De toon is bedachtzaam, beschrijvend, en je voelt dat er van alles tussen de regels hangt. Soms ogen Kroons zinnen wat gekunsteld: ‘Het is Rut, uiteraard. Zij die zomaar opduikt (…) Hier was ik altijd alleen. Wilde alleen zijn.’

Meer spanning komt er als Wieke deze Rut ontmoet – ze moeten beiden een jaar of dertien zijn. Het meisje is in alles haar tegenpool.

Wieke houdt zich graag op in haar binnenwereld, heeft geen vrienden en vindt het heerlijk om min of meer onzichtbaar te zijn, terwijl Rut liever in de stad tussen haar vrienden was ge­bleven en juist gezien wil worden.

Blije onrust

Rut bezorgt Wieke ‘een soort blije onrust’ in haar buik waarvan ze niet meteen weet of die prettig is. Maar aarzelend ontluikt dan toch de eerste liefde, die het verhaal echt op stoom brengt.

De tegenstrijdige emoties eromheen ontleedt Kroon invoelend en nauwkeurig, zonder het lesbische aspect te problematiseren – ook weleens fijn. ‘Het is een heel bijzonder gevoel. Dat er iemand is die om je geeft. Iemand die niet mama is of opa’, vertelt Wieke. Maar er is ook de ongerustheid na de eerste kus ‘dat het zomaar iets was. Dat ze het niet serieus meende.’

Even treffend beschrijft Kroon Wiekes gevoelens en observaties rond de scheiding van haar ouders en het kind dat haar vader en zijn nieuwe vriendin krijgen. Na zijn geboorte moet ze het eiland af en komt de boot – symbolisch voor haar ontwikkeling – in een storm terecht, waar ze met opa’s hulp doorheen vaart.

Een beetje veel is het wel, die eerste liefde, de scheiding én wat opa uiteindelijk nog overkomt, maar wie houdt van warme, bijzonder sfeerrijke en precieze puberportretten, komt helemaal aan zijn trekken.

null Beeld
Beeld

Oskar Kroon
Wachten op de wind
Vert. Bernadette Custers. Lannoo, 200 blz. € 16,99
Vanaf 12 jaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden