Review

Eerste kennismaking met apotheker Tillema

Het is een exemplarisch verhaal, het levensverhaal van Hendrik Tillema. Hij werd in 1870 in Echten geboren en in 1952 honderd meter van zijn geboortehuis in Echten begraven, maar in de 82 jaar daartussen heeft hij een lange reis gemaakt. Zo vertelt een terughoudend glimlachende Thom Hoffman die ons in de documentaire 'Tillema, de Multatuli van de fotografie' door Tillema's leven gidst.

Jann Ruyters

Herman de Boers film over Tillema is een van de drie films die zijn geproduceerd ter gelegenheid van de grote Nederlands-Indië-tentoonstelling in het Filmmuseum.

Apotheker Tillema besluit in 1896 naar Nederlands-Indië te gaan. Daar stoort hij zich aan het drinkwater dat naar jodium smaakt en maakt hij zijn fortuin met tafelwater. Anders dan de andere kolonialen sluit Tillema zijn ogen niet voor het lot van de voor hem werkende Indiërs. Een bezoek aan een kampong shockeert hem en hij gaat aan het fotograferen. Niet de vakantie-werkelijkheid van de witte Nederlanders, maar de onderkant van de Indische samenleving.

Terug in Bloemendaal geeft hij in eigen beheer een fotoboek uit waarin hij zich uitspreekt voor een ethische politiek, en voor verbetering van de volksgezondheid.

Of de vergelijking met Multatuli terecht is, valt uit deze documentaire moeilijk op te maken. Echt graven doet deze foto-film over de koloniaal die zich voortijdig omvormde tot postkoloniaal ook niet. Hij biedt een eerste kennismaking met iemand naar wiens teksten en foto's je vervolgens wel nieuwsgierig raakt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden