Recensie

Eendje in verzet

Beeld TR BEELD

Drop zit in de peuterpuberteit, maar met wie kun je nog spelen als je iedereen boos maakt?

Catharina Valckx
Drop het stoute eendje
Gottmer; 32 blz.
€ 13,99
Vanaf 4 jaar.
Oordeel: prettig ontregelend steekt Valckx je peuter een hart onder de riem

Anders willen zijn, maar dat je dat niet voor elkaar krijgt, en daar per ongeluk vrienden mee maakt - dat overkomt de dieren in de eigenzinnige prentenboeken van Catharina Valckx geregeld. Raaf Roek uit ‘Roek de ridder’ wil de held uithangen en op zijn vurige strijdros vijanden aanvallen, maar hond Hendrik-Woef (het paard in kwestie) ligt dwars. En zo heeft Roek aan het eind van het boek meer vrienden dan vijanden. Hamster Billy uit ‘Poten omhoog!’ moet van zijn vader oefenen om een hamsterboef te zijn, maar niemand is bang van hem. Met zijn halfslachtige dreigementen maakt hij zich meer geliefd dan gevreesd.

En nu is er ‘Drop het stoute eendje’, met ook zo’n heerlijk eigengereid dier in de hoofdrol. Drop heeft er helemaal genoeg van om schattig gevonden te worden en beslist: van nu af aan ben ik stout. Hij bijt in de poot van Wiesje, de geit. Stampt eens flink op het zandkasteel van Guus, het konijn. Scheldt ezel Stoffel uit voor rotte vis. En poept op het hoofd van zijn buurvrouw mevrouw Koe. Als ze hem voor ‘schobbejak’ en ‘lelijke snotneus’ uitschelden, denkt Drop tevreden: missie geslaagd. Maar dan. Met wie moet hij spelen nu iedereen boos is?

In het Frans en het Nederlands

Beeldend kunstenaar Catharina Valckx (1957) groeide op in een voorstad van Parijs, en schrijft haar boeken altijd gelijktijdig in het Frans en het Nederlands. Valckx woont en werkt in Amsterdam, maar gek genoeg is haar bekendheid over de grens groter. Haar prentenboeken worden vertaald naar onder meer het Duits, Chinees, Engels en Koreaans, maar in Nederland is de erkenning van haar werk bescheiden. Zo won ze nog nooit een grote prijs.

Onterecht, want haar onbevangen toon is uniek. Valckx tekent en schrijft onvoorspelbaar en quasinonchalant. Ze treft de mimiek van haar dieren in rake lijnen. Met die priemende oogjes is Drop zowel olijk als ondeugend en inderdaad: kansloos als bruut. ‘Drop het stoute eendje’ is prettig ontregelend en steekt onderzoekende peuters en kleuters een hart onder de riem. Tijdens de peuterpuberteit moet je de boel eens flink opschudden anders zit je levenslang vast aan een kinderlijk imago.

Uitproberen dus, die andere rol. Dat gaat gepaard met vallen en opstaan, met grilligheid en humor. En zo maakt Drop alsnog een onverwachte vriend, die hij bijna laat verdrinken als ook zij hem een schatje noemt.

Lees hier meer boekrecensies van Trouw. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden