Review

Een zotte variant op 'Silence of the lambs'

Het kan altijd nog gekker. Kijk maar naar 'Instinct', een film die losjes gebaseerd is op de bestseller 'Ishmael' van de Amerikaanse schrijver Daniel Quinn: analoog aan zijn hoofdrol in 'The silence of the lambs' speelt Hopkins in deze zotte film een intelligente en bloeddorstige seriemoordenaar.

Hans Kroon

Een sympathieke en beroemde antropoloog (Hopkins) bestudeert het leven van de gorilla's. Drie jaar lang is hij spoorloos verdwenen. Wanneer hij weer opduikt, slacht hij aan de lopende band mensen af. Na wat strubbelingen wordt hij opgeborgen in een zwaarbewaakte gevangenis.

Een ambitieuze psychiater in opleiding (een rol van Gooding Jr. die sterk doet denken aan die van Jodie Foster in Demme's al genoemde klassieker) riskeert zijn leven door de geleerde in therapie te nemen. In de hoop hem onschadelijk te maken, wil hij achterhalen wat zijn cliënt in een beest deed veranderen.

Niet alleen de als overjarige hippie uitgedoste Hopkins werkt op de lachspieren, ook de bombastische wijze waarop de plot wordt gepresenteerd zorgt voor hilariteit. Lang voordat de jonge psychiater heeft uitgedokterd wat er met de antropoloog aan de hand is, is voor ons reeds duidelijk dat hij aap met de apen werd. In een mum van tijd verloor het hooggeleerde heerschap zijn dunne laagje beschaving en veranderde hij in een beest, slechts gedreven door overlevingsdriften.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden