Review

Een zeer enge man, onze Ralph

Wie zijn horror netjes wil verorberen is niet gediend van seriemoordenaars en hun gemartel. Die heeft liever kleine fijne hapjes, kunstig opgediend en met een pittige nasmaak. Zoals in Susanna Jones' 'Waterlelie'. Oorspronkelijk is daar weinig thrillerachtigs aan te ontdekken. Jun, een jonge Japanse lerares, moet vluchten omdat haar verhouding met een leerling bekend is geworden: dat is daar klaarblijkelijk weinig minder dan een halsmisdaad. Zij steelt de pas van haar zuster en gaat naar China.

Willy Wielek

Op een veerboot naar Shanghai ontmoet ze een oudere Engelsman, die we al eerder hebben leren kennen. Hij is eens getrouwd geweest met een oosterse schone, die heeft hem deerlijk teleurgesteld en is verdwenen. Nu heeft hij via internet contact gezocht met Japanse vrouwen, die volgens de reclame zeer dienstbaar zijn en zeer willig en daar is het hem om te doen. Een zeer enge man, onze Ralph, die een verknipt beeld heeft van zo ongeveer alles, maar bovenal van vrouwen en van zichzelf. De jonge mooie Jun steekt eerst de draak met hem, maar gaat hem daarna zien als een mogelijkheid om een geheel nieuw leven te beginnen. De gevolgen zijn fataal. . . Dit is een boek dat langzaam onder je huid kruipt met een trage spanning die steeds onontkoombaarder wordt. Bovendien zijn twee excentrieke karakters uitstekend geschetst. Een roman voor fijnproevers.

De Rus Boris Akoenin heeft een hele reeks romans geschreven met de speurder Erast Fadorin in de hoofdrol. Ze zijn gesitueerd tussen 1876 en 1896, tijdens het bewind van de tsaren Alexander II en Alexander III. Erg fijn om je kennis van de geschiedenis op te halen maar ook om het toenmalige Rusland te vergelijken met het huidige. Zijn 'Dubbelschat' heeft niet Erast tot hoofdpersoon, maar diens kleinzoon, Nicholas, die in Engeland is geboren en is gespecialiseerd in de geschiedenis van de 19de eeuw. Hij bezit de linkerhelft van een manuscript dat heeft toebehoord aan de stamvader van zijn geslacht, ene Cornelis von Dorn, een Duitser uit de zeventiende eeuw die in Rusland verzeild raakte. Op een goede dag krijgt hij bericht dat in een Moskous instituut de andere helft is gevonden. Nicholas reist af naar het rijk van zijn voorvaderen en komt in een heksenketel terecht van maffia en corruptie. Zijn avonturen worden afgewisseld met die van Cornelis van Dorn in hoogst eigen persoon. Die heeft ook heel wat te stellen in het barbaarse Rusland van de zeventiende eeuw. Het manuscript, dan nog intact, blijkt een kaart die de weg wijst naar de beroemde li-brije van Iwan de Verschrikkelijke waarvan de boeken volgens de legende allemaal waren ingelegd met 'lallen' oftewel robijnen.

Enfin, ze hebben allebei het legendarische Fandorin-geluk, dat scheelt. De perikelen duikelen over elkaar heen, het wordt soms wel eens wat te veel, maar het is in een leuke, losse stijl geschreven, zodat je toch vrolijk door blijft lezen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden