Review

Een wereld van bordkarton

Het Filmboek, Bas van Lier en Gidi van Liempd, uitgeverij Ploegsma, ¿27,50. Camera loopt...actie!!!, Kaleidoscoopserie, uitgeverij Bosch en Keuning, ¿29,50.

Dat dit jaar 100 film wordt gevierd is goed te merken. Vrijwel tegelijkertijd zijn er twee boekjes verschenen die de ontstaansgeschiedenis van de film uit de doeken doen en die op allerlei manieren uitleggen hoe een film gemaakt wordt. Deze week verscheen het 'Filmboek', geschreven door Bas van Lier met illustraties van Gidi van Liempd. Het boek begint met de eerste primitieve voorlopers van de camera, zoals de toverlantaarn, de wondertrommel en de praxinoscoop. Het blijft spannend om te lezen hoe door de uitvinding van technieken die steeds meer op 'film' gingen lijken, de werkelijkheid ineens heel anders bekeken werd. Zo ontdekte een Amerikaan door een experiment met wel dertig fotocamera's op een rij dat een paard heel anders gallopeert dan altijd was gedacht.

Dan gaat de geschiedenis verder met uitvinding van de celluloid film, de geluidsfilm, het ontstaan van Hollywood als dè filmstad, de bedreigende opkomst van de televisie tot aan de modernste computertechnieken die gebruikt worden bij films als 'Jurassic park'.

En er wordt ontzettend veel uitgelegd in het 'Filmboek'. Wat is een storyboard, wat doet een scriptgirl, hoe wordt een film gemonteerd, hoe worden geluidseffecten gemaakt. En de lezer krijgt ook nog een lading lessen hoe zelf een kleine Steve Spielberg te worden, inclusief het maken van special effects. Hoe maak je zelf een spectaculaire ontploffing, bijvoorbeeld.

Het andere boek heet 'Camera loopt...actie!!!', deel negen uit de Belgische Kaleidoscoop-serie. Het boek is één groot feest om te zien en door te bladeren, met felle kleuren, mooie foto's en illustraties, afscheurbare en uitklapbare pagina's, miniboekjes en stickers, en zelfs een stukje echte film. Want hoewel de illustraties van Gidi van Liempd in 'Het filmboek' leuk zijn, verwacht je in een filmboek toch meer dan alleen maar tekeningen. En 'Camera loopt...actie!!!' dist meer mooie voorbeelden uit de filmgeschiedenis op. Maar waar 'Camera loopt...actie!!!' het op uiterlijk wint, is het 'Filmboek' weer veel completer als het gaat om de heldere uitleg.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden