Een vroegtijdige dood

Met zo’n plofkop word je hooguit 54. Dat is ’de andere kant van de keerzijde’.

Geen kroketten, frikadellen en hamburgers, maar een schrikbarend toekomstbeeld. Dat werd de deelnemers voorgeschoteld in het SBS-programma ’De Afvallers’. Daarin gaan vier gezinnen met overgewicht (ze wegen samen meer dan 1600 kilo) de strijd aan met het overtollige vet en met elkaar. De dikkerds worden hard geconfronteerd met hun eet- en leefpatroon en met de gevolgen daarvan.

De familie Mulder uit Apeldoorn heeft dat er wel voor over. Het gezin bestaat uit vier vrouwen, die zichzelf de vier ’Michelinvrouwtjes’ noemen. En dat zijn ze zat. Ze willen nu wel weer eens winkelen en zwemmen zonder dat ze worden aangekeken. Zonder dat ze zich voor zichzelf hoeven te schamen.

Afslanken geblazen dus, en gelijk hebben ze. Maar verbijsterend blijft het, dat je de strijd tegen de kilo’s wilt voeren met half Nederland als toeschouwer. Word je nog eens éxtra op straat nagewezen. Lijkt mij, hoor.

Deze keer werden de ouders meegenomen naar een fabriekshal, waar ze op een groot scherm een animatie te zien kregen van hun kinderen. Dat was niet zomaar een gezellig filmpje maar meer een soort horror. De computeranimatie liet de ouders zien hoe de schattige bolle wangetjes van hun kroost met de jaren worden opgeblazen tot onooglijke proporties. Allemaal om duidelijk te maken dat het nu toch echt vijf voor twaalf was. Voor de zekerheid hadden ze er ook nog een paar bijverschijnselen van te dik zijn bij gezet. Diabetes, vaatproblemen, amputatie.

Een vroegtijdige dood kan misschien nog wel voorkomen worden, maar dan moet de berehap snel plaatsmaken voor de sportschool. In drie maanden moesten ze afvallen onder begeleiding van een personal coach. Gianni Romme (schaatsen) en Barbara de Loor (ook schaatsen en winnares tweede editie ’Dancing on Ice’) nemen dan de rol van drill-instructor voor hun rekening. Wat een ellende. En dat was nog maar het begin. De aftiteling was amper uit beeld en daar dienden zich de problemen opnieuw aan.

,,Ik weet zeker dat ik een slecht voorbeeld ben voor mijn kinderen, want wie ben ik om tegen hen te zeggen dat ze gezond moeten eten, als ze zien dat ik het niet doe.” Dat hoorde ik na de reclame iemand zeggen en toen was me wel duidelijk dat ik beland was in een thema-avond. ’Je echte leeftijd’ heette het programma nu, maar het was feitelijk precies hetzelfde programma als ’De Afvallers’. Het verschil is slechts dat er door de deelnemers behalve vet gegeten ook nog eens wordt gerookt. Gewichtsconsulente Sonja Bakker (de zoveelste Montignac, maar nu uit West-Friesland) staat de deelnemers bij. Die moeten van Sonja ’alle zeilen omgooien’ en zich bewust zijn van de ’andere kant van de keerzijde’. Ook sleept Sonja Bakker de junkfood-addicts venijnig door de supermarkt: ,,Kom eens mee!”

Zo’n arme kandidaat heeft dan een kalenderleeftijd van, zeg 40 jaar en de door SBS ingehuurde arts gaat dan uitrekenen dat door al dat ongezonde gedoe je ’echte leeftijd’ 64 is. Een echte opsteker.

Zo wordt de mensen dus voorgehouden hoe slecht het wordt als ze zo doorgaan en niet hoe goed het gaat als ze ermee stoppen. Voor de kijkcijfers is een half leeg glas kennelijk interessanter.

Snel naar Nederland 3, waar minister Zalm het goede voorbeeld gaf door maar één croissantje als ontbijt te nemen. De rest van de royale dis (aangeboden op de stoep van Zalms huis door ’De wereld draait door’) sloeg hij af. Behalve dan de champagne, maar dat mág, na prinsjesdag.

Binnen zat Joost Eerdmans bij Matthijs van Nieuwkerk en Sophie Hilbrand aan tafel. Eerdmans vertelde dat hij vroeger konijnen fokte als hobby. Het moet ongeveer op hetzelfde moment zijn geweest dat de LPF-top besloot hem uit de fractie te zetten. Maar Eerdmans is niet het type van de vroegtijdige dood: ,,Als ik met EénNL net zoveel zetels haal als konijnen fokken, dan zit het wel goed.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden