null Beeld

RumoerGerwin van der Werf

Een vreemde bijvangst voor bedreigde auteurs: verkoopcijfers schieten omhoog

Gerwin van der Werf

Adam Silvera, de schrijver van de immens succesvolle Young Adult roman They Both Die at the End, kreeg een onaangename verrassing te zien op zijn Twittertijdlijn: iemand had een filmpje geüpload waarin hij het boek van Silvera in de open haard gooit, met de mededeling dat zulke boeken niet thuishoren in schoolbibliotheken en dat hij blij was dat zijn kind het niet onder ogen had gekregen, want ‘the #LGBTQ-agenda is crap’.

Dat Twitter een open riool is, is gemeenzaam bekend, en het gevaar van het conservatisme in de VS is al lang gesignaleerd, maar filmpjes van boekverbrandingen is weer next level. Silvera reageerde adequaat: hij antwoordde dat hij blij was met bibliothecarissen en docenten die zijn boek wél in de scholen brachten en hoopte dat het kind tot een gelukkig mens zou opgroeien.

Het regende steunbetuigingen

In de commentaren regende het steunbetuigingen, velen ­lieten weten dat They Both Die… hun lievelingsboek was, anderen wilden het gaan kopen.

Het is een vreemde bijvangst voor bedreigde auteurs, die omhoogschietende verkoopcijfers. Denk aan Pim Lammers, de beoogde schrijver van het Kinderboekenweekgedicht die bedreigd werd en beschuldigd van pedofilie. Ook in deze krant prijkte een week later een advertentie met steunbetuigingen van ruim tweeduizend schrijvers en mensen uit het boekenvak. Ondertussen zijn Lammers’ boeken uitverkocht.

Wegblijven van Twitter, dat is misschien toch het beste voor iedereen. Een medium dat schrijver Leon de Winter blokkeert omdat op het omslag van zijn boek Het Lied van Europa vrouwenbillen staan (een schilderij van Felix Vallotton) maar bedreigingen en boekverbrandingen kennelijk in orde vindt, zo’n medium kun je een moreel oordeel natuurlijk niet toevertrouwen.

Deze rubriek bericht wekelijks over boekennieuws en ander rumoer uit het literaire circuit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden