Interview

Een vol stadion, dat geeft de spanning die Kensington zoekt

Eloi Youssef tijdens een concert van Kensington. 'We proberen ondanks de grootte van de Arena toch intimiteit te creëren.' Beeld ANP Kippa
Eloi Youssef tijdens een concert van Kensington. 'We proberen ondanks de grootte van de Arena toch intimiteit te creëren.'Beeld ANP Kippa

Zaterdag staat Kensington in de Johan Cruijff Arena. Uniek voor een Nederlandse rockband: alleen Kane ging het Utrechtse viertal voor, maar bij dat optreden werd niet de volledige stadioncapaciteit benut. Kensington gaat voor de volle vijftigduizend man en dat maakt zanger Eloi Youssef best een beetje zenuwachtig.

"Ik moet bekennen dat ik voor het eerst sinds lange tijd weer redelijk gespannen ben. Dat had ik ook met Pinkpop. De dagen daarvoor droomde ik dat niemand me kon verstaan, dat het podium een kilometer breed was, dat ik de hele tijd achter de microfoon aan moest rennen. Dat heb ik nu weer een beetje."

Kensington werd de afgelopen jaren groot met hun spierballen-stadionrock gekoppeld aan een makkelijk te begrijpen emotionele lading. De band won er dit jaar de Popprijs mee en vorig jaar verkocht het vijf keer op rij de Ziggo Dome uit, vijf keer zeventienduizend man publiek.

Youssef (31) zegt 'enorm trots' te zijn dit bereikt te hebben. "Met nota bene rockmuziek, een genre dat de afgelopen jaren niet echt in de lift zit."

Wat maakt spelen in de Arena anders dan in de Ziggo Dome?

"Vooral de praktische aanpak. Neem het geluid: er is een enorme gons, een natuurlijke galm binnen dat voetbalstadion. Dat betekent dat we op onze eigen instrumenten niet veel galm nodig hebben. Tot zaterdag zijn we elke dag in de Arena, om dat met geluidstechnici uit te vogelen.

"Verder houden we er in onze setlist rekening mee dat het nog licht is als we beginnen. Van licht naar schemer naar duister, daar kun je mooie dingen mee doen. We zijn gaan nadenken hoe we kunnen opbouwen van lichtere, meer zomerse nummers naar het donkerder werk, en dat werkt ook door in de visuals."

Wanneer is een concert voor jou geslaagd?

"Als ik connectie met het publiek heb kunnen maken. We proberen ondanks die grootte toch intimiteit te creëren. Ik kijk mensen op de voorste rijen aan. Ik wil aanvoelen hoe de sfeer is, hoe de fans het concert beleven. Op het moment dat ik die connectie met hen heb, krijg ik daar dusdanig veel energie van, dat het ons optreden weer versterkt."

Wie bedacht eigenlijk om in de Arena te gaan spelen?

"Wij. Alle vier. Tegelijkertijd. We speelden er vorig jaar twee nummers mee met Armin van Buuren. We keken elkaar aan toen we binnenkwamen: dít gaan we doen. Dit geeft die spanning die we zoeken. We weten niet of we het vol krijgen, we weten niet of we het onder controle kunnen krijgen. Maar dat risico ... daar leven we op."

En er was niemand die zei: is dit nu wel zo verstandig?

"Tuurlijk. Ons management, ons boekingskantoor. Met zo'n blik van, nouwww, ik weet het niet, hoor. Maar ik kan me nog goed de meeting vorig jaar herinneren. Het management was aan het rekenen geslagen. De knoop werd doorgehakt. Toen zaten we daar wel met waterige oogjes."

Hoe verklaar je je eigen succes?

"Mensen zijn altijd op zoek naar een bepaalde vorm van ontroering én ze willen vermaakt worden. We blijven authentiek, we vermijden gekke samenwerkingen of makkelijke singles. Zeker in tijden waarin muziek maken heel simplistisch gebeurt, met schrijverskampen en dergelijke, vinden we dat we kwaliteit leveren. Wij maken gevoelsmatig muziek.

De Arena is voor een bandje met 50.000 bezoekers in Nederland zo'n beetje het hoogst haalbare. Wat nu?

"Het hoeft bij ons niet telkens maar weer groter. Het is ook een uitdaging om onze muziek fris te houden. Maar ik vind het lastig om al vooruit te kijken, nu we het Arena-optreden nog moeten doen. Dat optreden is voor ons ook de afsluiting van de Control-periode, rond het album dat anderhalf jaar geleden verscheen. Er is trouwens geen zwart gat. En nee, ook geen vakantie. Volgende week gaan we meteen op tour door Europa."

Lees ook:

On-Nederlands succesvolle band Kensington wint Popprijs 2017 op Noorderslag

Kensington won op Eurosonic Noorderslag in Groningen de Popprijs 2017. En terecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden