De eekhoorn in de buurt van de verslaggever. Beeld
De eekhoorn in de buurt van de verslaggever.

CultuurtipsVolgen

Een vlooienmarkt in je broekzak om dag en nacht te bezoeken

Sinds hij kennismaakte met de functie ‘In je buurt’, beseft onlineredacteur Michael Royall dat hij koopjessite Marktplaats al die jaren verkeerd heeft gebruikt.

Michael Royall

Vergeet Twitter, TikTok, Facebook en Instagram: de laatste dagen slijt ik liever een paar uur op Marktplaats. Specifiek doe ik dat met een functie van de Marktplaats-app die ‘In je buurt’ heet. Hiermee kun je door alle advertenties scrollen die buurtgenoten online zetten. Hoelang deze functie al bestaat, weet ik niet, maar ik realiseer me inmiddels dat ik Marktplaats al jaren verkeerd gebruik.

Voorheen zag ik Marktplaats namelijk als een Google-achtige zoekmachine voor tweedehands spullen-advertenties. Maar met ‘In je buurt’ verandert het in een levensechte ­virtuele vlooienmarkt. En net als op een echte rommelmarkt gaat het hier niet zozeer om het kopen, als wel om… Ja, wat is de aantrekkingskracht van een rommelmarkt?

De eekhoorn van buurman Willem

Ik weet nu in elk geval dat buur ‘Willem’ een slordig opgezette eekhoorn kwijt wil voor 65 euro. Het beestje is iets groter dan het blikje Heineken dat naast hem op de foto staat, voor de schaal. Ook ben ik al bij verschillende buurtgenoten op bezoek geweest om een kleinigheid te kopen: een plantenstekje of lamp, bijvoorbeeld.

Het mooiste aan ‘In je buurt’ is het simpele ervan: geen ingewikkelde algoritmes die proberen te gokken wat je wilt kopen, maar gewoon een app die je een inkijk geeft in de uitgestalde en te koop gezette huisraad van je buurtgenoten. Het is alsof je hen daardoor op een andere, intiemere manier leert kennen.

Dat voelt soms wat voyeuristisch, maar het heeft ook iets magisch, zo’n vlooienmarkt in je broekzak. Nog een voordeel: langs de stalletjes kun je dag en nacht struinen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden