recensie

Een vindingrijke vergelijking tussen dierlijk gedrag en omgangsvormen bij mensen

Bioloog Geert-Jan Roebers blijkt een gepassioneerd en vindingrijk pleitbezorger van Nederlandse fauna.

Een verrassende invalshoek is bij het schrijven van non-fictiekinderboeken onontbeerlijk. Zeker als je het dierenrijk als onderwerp kiest, want daarover is al zoveel moois geschreven - denk alleen al aan het blinkende oeuvre van Bibi Dumon Tak.

Bioloog Geert-Jan Roebers publiceerde in twee jaar tijd drie voortreffelijk vormgegeven informatieve dierenboeken, waarvan er twee zo’n sterk uitgangspunt hebben. In ‘Zij de cobra? Wij de adder!’ rekende hij af met de gedachte dat je op safari moet in Afrika om ‘coole’ dieren in het wild te zien.

 Tegenover spannende beesten uit het buitenland - tijger, pinguïn, coyote - zet hij dieren uit ons eigen land - wezel, fuut, vos - wier namen gewoontjes klinken, maar die bij nadere bestudering minstens zo bijzonder zijn.

Dat Roebers zich opstelt als gepassioneerd pleitbezorger van de Nederlandse fauna tilt het boek uit boven een verzameling opmerkelijke feiten over dieren. Zijn nieuwste boek ‘De grondel & de garnaal’ handelt over vriendschappen in het dierenrijk en sluit daarmee aan op het thema van de Kinderboekenweek, die woensdag begint. Vindingrijk vergelijkt Roebers dierlijk gedrag met (on)vriendschappelijke omgangsvormen bij mensen - en die analogie werkt vaak geestig of verhelderend.

Bladluizenpoep

In het hoofdstukje ‘Schoolvrienden’ gaat het bijvoorbeeld over keizerspinguïns, die na zeven weken bij elkaar op het ijs worden gezet, of in Roebers’ woorden: naar de crèche gaan. Een van de leukste hoofdstukjes gaat over dieren met een huisdier. Daarin staat het verhaal van de beroemde gorilla Koko, die een katje had. En ook dat van mieren die zo dol zijn op de zoete poep van bladluizen dat ze soms van modder kleine hutjes metselen om ‘hun’ bladluizen in te stallen. “Een soort konijnenhokjes dus.”

Zo behandelt Roebers op onderhoudende, opgewekte toon en met af en toe een geslaagd beeld vriendendiensten, vriendjespolitiek, huis- en reisgenoten, maar ook broederliefde en verliefde beesten. Wel jammer van de wat saaie, overbodige inleiding, dito nawoord en een enkele droge formulering (“Bij de koolmees en bij de meeste andere vogels gaat het als volgt” is geen aanlokkelijke hoofdstukopener).

De eigenzinnige illustraties en speelse, maar toch overzichtelijke vormgeving is van Margot Westermann, die eerder indruk maakte met ‘De zweetvoetenman’.

Geert-Jan Roebers
De grondel & de garnaal
Ill. Margot Westermann. Gottmer
127 blz. € 15,99. Vanaf 9 jaar.

Recensenten van Trouw bespreken pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers. Meer recensies leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden