Een vette discobeat tussen de kamerplanten

Luc Loois alias BoterBoter laat zijn eigen genre horen: Nederlandstalige superdisco. Beeld Werry Crone
Luc Loois alias BoterBoter laat zijn eigen genre horen: Nederlandstalige superdisco.Beeld Werry Crone

Liggend op een yogamatje luisteren naar een kalmerend pianoconcert. Of lekker mee dreunen op de discobeats van een maffe artiest. Het kon gisteren tijdens Gluren bij de Buren, een huiskamerfestival in 23 steden.

Iris Pronk

Je hoeft helemaal niks, zegt yogadocent AnneMarie Hiemstra (49) tegen het publiek in haar Utrechtse woonkamer. "Zorg dat je lekker ligt, ontspan je handen, je voorhoofd, de spiertjes rond je ogen, je wangen en kaak. Je mag luisteren." En dan begint pianist Joram Feitsma (28) zijn minimalistische muziek te spelen, in de stijl van Einaudi: repetitieve klanken die weg kabbelen en weer aanzwellen. Een soundtrack van voorbijtrekkende stemmingen.

Zijn publiek ligt op matjes rond de vleugel, met de ogen dicht. Er is zoveel belangstelling voor het ligconcert dat er ook mensen langs de kant zitten en op stoelen bij het fornuis. Feitsma's album 'Under' staat voor de verkoop uitgestald op een keukentafeltje, tussen fruitschaal en basilicumplant.

Het piano-optreden is in Utrecht één van de 182 acts van Gluren bij de Buren, een huiskamerfestival dat gisteren zijn elfde editie beleefde. Wat begon als Utrechts fenomeen is inmiddels uitgewaaierd naar 22 andere plaatsen, van Alphen aan den Rijn tot Zoetermeer. Veelal beginnende muzikanten en artiesten laten op het tapijt of laminaat van een plaatsgenoot hun kunsten zien.

Ter voorbereiding versjouwde gastvrouw Hiemstra haar eettafel en twee fauteuils naar de badkamer. De match tussen haar en de pianist is een toevalstreffer, zegt ze: "Ik had bij de organisatie gevraagd om een ligconcert, terwijl Joram had aangegeven dat zijn publiek best liggend mocht luisteren."

Nederlandstalige superdisco

Als de laatste pianoklanken uitdoven, neemt Hiemstra het weer over: "Adem nog een keer lang en traag in, strek je vingers en tenen uit." Dan staan de toehoorders op, een enkeling geeuwend en met knakkende knieën. Business controller Bas Schram (31) voelt zich verkwikt. "Heel bijzonder, met ogen dicht. Normaal pak je je mobieltje erbij als je muziek luistert, nu waren er geen andere invloeden. Er trokken veel gedachtes door me heen."

Ook Feitsma, die naast de muziek bestuurskundig onderzoek doet aan de universiteit, is enthousiast over de meditatieve setting: "Ik vond het wel lekker, je krijgt iets meer vrijheid omdat je niet die ogen op je gericht hebt."

Enkele natte straten verderop is de stemming minder ingetogen. In de gemeenschappelijke ruimte van een woongroep in het voormalige gevangenisbuurtje heeft 'synther-songwriter' Luc Loois (30) alias BoterBoter een vette discobeat opgezet. Die komt uit zijn synthesizer groovebox, met behulp waarvan hij zijn eigen genre produceert: Nederlandstalige superdisco.

Pianist Joram Feitsma tijdens zijn 'ligconcert'. Beeld Werry Crone
Pianist Joram Feitsma tijdens zijn 'ligconcert'.Beeld Werry Crone

Net als Feitsma is ook Loois niet opgeleid als muzikant; hij behaalde een master in nieuwe media. Maar sindsdien timmert hij aan de weg als maker van poëzie, liedjes, maffe acts. Zo verzon hij voor het festival Down the Rabbit Hole het 'Skinny Disco Dippen', waarbij naakte lichaamsdelen desgewenst besmeerd werden met Nutella en dip voor softijsjes.

Tussen de gezellig gegroepeerde kamerplanten van de woongroep brengt hij nu onder meer een ode aan de spatiebalk, compleet met galmpjes uit de groovebox: "Oh spatie, archetypisch niets, exemplarisch in afwezigheid". Ook het systeemplafond weet hem te inspireren tot een absurdistische voordracht die wel een beetje doet denken aan Spinvis.

BoterBoter houdt ervan 'de boel een beetje op te ruien'. Daar is het huiskamerpubliek op deze druilerige zondagmiddag best voor te porren. Het zingt gehoorzaam mee met het refrein van een goor lied: "Het liefst lik ik jouw gezicht bij wild pulserend discolicht."

Grootste huiskamerfestival van Nederland

Met 1284 acts in even zoveel huiskamers in 23 steden is 'Gluren bij de Buren' het grootste huiskamerfestival van Nederland. Naar verwachting trokken alle optredens samen gisteren ruim 96.000 bezoekers.

Drijvende kracht is Dirkjan van Oord (34), die het van oorsprong Utrechtse festival elf jaar geleden adopteerde van Zihmic, een lokale organisatie voor amateurkunst. "Ik heb zelf basgitaar aan de popacademie gestudeerd en het viel me op dat er weinig plekken waren voor beginnende acts. In de kleinste zaal van TivoliVredenburg kunnen 250 mensen, dat is echt veel te groot."

In de huiskamers kunnen ze wél laten zien wat ze waard zijn; voor een enkeling is het festival zelfs een springplank volgens Van Oord. Zo trad Jett Rebel verschillende keren op tijdens 'Gluren' in Amersfoort. "Ik stond met mijn bek vol tanden te kijken naar dat grote talent. Enkele jaren later stond hij in Ahoy."

Yang Yang Cai (20) wint YPF Piano Competition voor jonge Nederlandse pianisten

Yang Yang Cai (20) is de winnares van de YPF Piano Competition 2019 voor jonge pianisten in Nederland. Ze versloeg zondag tijdens de finale in het Muziekgebouw aan het IJ Carlos Marin Rayo (24) die tweede werd, en Rik Kuppen (24), die derde werd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden