Review

Een verrukkelijke boevenkomedie

Hij was 26 jaar toen hij in Cannes de Gouden Palm won voor zijn speelfilmdebuut 'Sex, Lies & Videotape' (1989). Nu, veertien jaar later, is hij weer van de partij, en wel als lid van de jury die over drie dagen de Gouden Palm 2003 gaat uitreiken. Steven Soderbergh heeft zich de afgelopen jaren gemanifesteerd met films als 'Out of Sight', 'Erin Brockovich', 'Traffic' en 'Solaris'. Met de oprichting van het filmproductiebedrijf 'Section Eight' in 2000 heeft hij zich samen met compagnon George Clooney tevens bewezen als een belangrijke 'talent-scout' in Hollywood. Een van de films die nu via 'Section Eight' het licht zien is 'Welcome to Collinwood'. Soderbergh bewijst ermee een fijne neus voor talent te hebben.

Belinda van de Graaf

Het speelfilmdebuut van de regisserende broers Anthony en Joe Russo is een uiterst vermakelijke boevenkomedie, een genrefilm die door een kostelijk scenario en even kostelijke acteurs wordt gedragen. Allereerst is er het plezier waarmee het boevenjargon wordt geëtaleerd. Luis Guzmán speelt een kleine boef die in de gevangenis hoort van een 'Bellini', een ultieme kraak. Als een gek gaat hij achter een 'Mullinski' aan, iemand die voor een financiële vergoeding zijn gevangenisstraf wil uitzitten. Patricia Clarkson speelt zijn vriendin die, denkend aan de perfecte 'Bellini', op zoek gaat naar de geschikte 'Mullinski'. In een mum van tijd is er sprake van een oerkomische, surrealistisch aandoende spraakverwarring rond 'Bellini's' en 'Mullinski's' waarbij steeds meer sappelende inwoners van Collinwood (een achterstandsbuurt in Cleveland, Ohio) betrokken raken. Langzaamaan ontstaat er ook een heuse 'Bellini'-gang, met stuk voor stuk voortreffelijke acteurs: Sam Rockwell als Pero, de amateur-bokser en William H. Macy als Riley, de alleenstaande vader met baby op de buik. Zelfs producent George Clooney is in zijn kleine rol als een aan de rolstoel gekluisterde, over het hele lichaam getatoeëerde brandkastenkraker briljant.

Als basis voor 'Welcome to Collinwood' diende de succesvolle, Italiaanse komedie 'Big Deal in Madonna Street' (1958) van de nog immer actieve, 88-jarige Mario Monicelli. In handen van de gebroeders Russo is het prettig gestoorde boevenverhaaltje een even fijne burleske geworden. Het is een beetje zoals in Woody Allens 'Small Time Crooks' waarin de kleine, domme boef eveneens uit stelen ging.

Het verhaaltje doet er niet toe, het plezier van het film maken straalt ervanaf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden