null Beeld

De PodcastSwitched on Pop

Een vermakelijke podcast over de magie van popliedjes en het luisterproces

Wendelmoet Boersema

Bijna had hier een recensie gestaan van een nieuwe prachtaflevering van de reeks Docs van de publieke omroep. Criminologe Marieke Liem vertrekt in Hotel met tralies vanuit de vooroordelen die leven over een verblijf in een Nederlandse gevangenis, het zogenoemde ‘hotel met tralies’. Is het wel zo comfortabel? Ze komt in haar gesprekken met ex-gevangenen heel dichtbij, emotioneel, maar ook in de plastische details van het dagelijks leven in de cel. Wat doet een interne visitatie met een verdachte, hoe overleeft een zedendelinquent de dagelijkse wreedheden van zijn medegevangenen? Een knap gemaakte podcast, gelaagd mede vanwege de gesprekken met nabestaanden en gevangenispersoneel.

Maar tussen al het sombere nieuws deze dagen had ik zin in wat vrolijks tijdens een wandeling. Dat biedt Switched on Pop, de podcast van musicoloog Nate Sloan en liedjesschrijver Charlie Harding. Lichtvoetig dansen de heren iedere aflevering door een popnummer uit de top-40. Soms nodigen ze een gast uit, zoals Elvis Costello die over zijn 32e album komt praten. Of ze drentelen een zijpad in waar ze de luisteraars schijnbaar uit de losse pols vermaken met weetjes over de magie van popliedjes en het luisterproces. Schijnbaar, uiteraard, want de juiste fragmenten zijn perfect achteloos door de conversatie van de beide presentatoren gemixt.

Ze laten de hele trukendoos horen

Zoals in We *do* talk about Bruno, een haast komische ontleding van de inmiddels beroemde Disneysong uit de film Encanto. Dankzij de onverwachte hitpotentie van dit nummer leidde het in de VS tot een heel debat over de representatie van Latijns-Amerikaanse cultuur. En natuurlijk tot nog meer buzz rond schrijver en componist Lin-Manuel Mirando, bedenker van de Broadwaymusicals Hamilton en In The Heights. Wat maakt een liedje een echte Mirando? Sloan en Harding laten de hele trukendoos horen; van de culturele bagage die de componist inbrengt tot de technieken waardoor zo’n liedje een echte oorwurm wordt.

Dat aspect zit ook in de grappige aflevering Why do New Christmas songs fail, en het krijgt in de aflevering A Higher Power Ballad een extra laag als de heren de opbouw van de power ballad vergelijken met religieus repertoire.

Soms geven de presentatoren het podium aan andere podcastmakers. How sound becomes hearing is bijvoorbeeld een aflevering van de podcast Unexplainable. Hier kun je zelf horen hoe de hersenen het oor voor de gek houden in het ‘verstaan’ van muziek, en het ordenen van tonen.

Voor wie er niet genoeg van krijgt is er ook het boek van de podcast, uit 2020, Switched on Pop – How Popular Music works, and Why it Matters.

Switched on Pop - Vulture / the Vox Media Podcast Network heeft iedere dinsdag een nieuwe aflevering online op de bekende podcastkanalen.

Hotel met Tralies is van NTR DOCS #64 en te beluisteren via de podcastplatforms of de website van NPO Radio 1

De beste podcasts uit binnen- en buitenland, voor u beluisterd en gerecenseerd door de redactie van Trouw. Lees hier eerdere recensies terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden