Review

Een valse start

In maart 1999 brengt een jonge vrouw een kind ter wereld op de wc van de Eurocinema in Den Bosch. Het kind, een meisje, wordt achtergelaten. De moeder verdwijnt, maar kan later via de bewakingscamera's opgespoord worden.

,,Een valse start,'' zegt programmamaker Joël Batenburg over dit jonge leventje. Batenburg maakte voor NCRV's 'Dokument op 5' de documentaire 'Het Vondelingenluik'. Die titel verwijst naar het Antwerpse initiatief waarbij vrouwen die ongewenst zwanger raakten, hun kindje achter kunnen laten in een 'veilig' vondelingenluik. Een initiatief dat zeer omstreden en fel bekritiseerd is. Batenburg onderzoekt, naar eigen zeggen, hoe terecht alle kritiek is.

Maar wie de radiodocumentaire beluistert, moet concluderen dat Batenburg zich niet waagt aan een concrete uitspraak in deze kwestie en dat de titel 'Het Vondelingenluik' bovendien wat misleidend is. Al vrij rap concentreert hij zich namelijk vooral op de Nederlandse situatie. Niks Vlaams vondelingenluik. Wat overigens niet betekent dat 'Het Vondelingenluik' geen indrukwekkende documentaire werd.

Onthutsend zijn bijvoorbeeld de onthullingen van diverse instanties waar Batenburg aanklopt, zoals het CBS, het CRI en de Raad voor de Kinderbescherming. Zo registreert het CBS sinds 1994 niet meer hoeveel baby'tjes er langs de weg worden gevonden. ,,Het klinkt raar, maar sinds alles geautomatiseerd is, krijgen wij die gegevens niet meer. Vroeger stond het er met de hand bijgeschreven.''

Ook in de politiek blijkt het onderwerp nauwelijks een punt van aandacht. In de jaren zeventig kwam het een keer aan de orde en in het begin van de jaren tachtig opperde iemand nog eens een keer een vaste plek te creëren waar kinderen konden worden achtergelaten. Inderdaad, een soort vondelingenluik. Bij deze pogingen bleef het, over het bewuste voorstel is nooit serieus gesproken.

Waarschijnlijk omdat het te vondeling leggen van baby'tjes in Nederland niet vaak voorkomt. Toch zijn ze er wel, de kinderen zoals 'Leo', die naakt en sterk onderkoeld werd gevonden in een kerk. Door zijn slechte start leefde Leo zijn leven blind, doof, epileptisch en met een hersenletsel. Na negen jaar stierf hij. Juist deze kinderen én hun moeders verdienen alle aandacht van de politiek en andere betrokken instanties. Dat maakt de documentaire 'Het Vondelingenluik' van Joël Batenburg in elk geval wél duidelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden