BoekrecensieGemeente zegt ik Nederlands leren

Een tweede taal leren is moeilijk, zeker als die taal lastige regels heeft

null Beeld
Beeld

Boeiende verhalen, soms geestig, soms pijnlijk, van Said El Haji over zijn ervaringen als docent.

Nicole Lucas

Ze komen overal vandaan, de cursisten die van Said El Haji Nederlands leren. ‘Rotterdam herbergt meer dan honderdzeventig verschillende nationaliteiten, waarvan ik nog niet een kwart in mijn klas heb mogen verwelkomen. Wat een rijkdom!’, zo schrijft hij in Gemeente zegt ik Nederlands leren.

Een onverdeeld genoegen zijn de lessen voor zijn cursisten echter niet altijd, zo blijkt uit de verhalen die El Haji, naast schrijver ook nt-2 docent, optekent.

Een tweede taal leren is moeilijk. Zeker als je erg geïsoleerd leeft, als je eigenlijk niet weet wat leren is en weinig naar school bent geweest en als de taal die je onder de knie moet zien te krijgen soms van die lastige regels heeft.

Nee, het is niet ‘ik ben laat, omdat ik heb de bus gemist’. Alleen met veel oefenen is de juiste woordvolgorde onder de knie te krijgen. En helaas, schrijft El Haji – auteur van onder meer de roman De Dagen van Sjaitan en verhalenbundel Sta op en leef, vader – krijgen veel van zijn leerlingen daarvoor de gelegenheid niet.

El Haji, zelf als jongetje van zes vanuit Marokko naar Nederland gekomen omdat zijn vader hier werkte, behandelt zijn cursisten niet met fluwelen handschoenen. Wel treedt hij ze onbevangen tegemoet. Het levert mooie verhalen op, soms geestig, soms ontroerend en soms pijnlijk.

null Beeld
Beeld

Said El Haji
Gemeente zegt ik Nederlands leren
Jurgen Maas; 144 blz. € 16,95

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden