Opinie

Een slimme muziekpuzzel

Dinsdag ontving kinderboekenschrijfster Tonke Dragt de griffel der griffels voor 'De brief voor de koning'. Maar ook haar andere bestseller staat in de schijnwerpers. 'De zevensprong' is succesvol bewerkt tot familiemusical. Ratelende houten marimba's klinken wanneer de schat gezocht wordt in het 100 000 houten treden tellende trappenhuis. En een rauwe altviool zorgt voor een spookachtig effect.

Bianca Bartels

Dragt speelt in haar boek voortdurend met persoonsverwisselingen. Hoofdpersonage meester Frans van der Steg raakt verstrikt in het complot van de zevensprong. Alle zeven complotleden blijken twee persoonlijkheden te bezitten, waardoor Van der Steg nooit zeker weet wie hij voor zich heeft staan. Daarnaast heeft hij zijn leerlingen aan wie hij telkens zijn avonturen vertelt, en die ook een rol in de oplossing blijken te spelen.

Dat zijn veel personages, maar Dick van den Heuvel bewerkte het boek efficiënt en fantasierijk door de leerlingen dubbele personages te laten aannemen. Het zevensprongavontuur én Van der Stegs levendige verslagen hier-over in de klas, vlecht hij zo mooi door elkaar en dat geeft het verhaal veel vaart.

De gevangen tienjarige Geert Jan moet - met behulp van de zeven, de zeven - de schat vóór zijn elfde verjaardag vinden. Dat voert de spanning lekker op. Een minpuntje: helaas maakt Van den Heuvel het eind van het verhaal wel erg simplistisch en nog zoeter dan het boek. Geert Jan beseft namelijk dat 'de grootste schat 'vriendschap' is'. Tja, en dat na zoveel spanning en complexe verhaalstructuren.

Veel acteurs in 'De zevensprong' zijn jong en nog maar kort afgestudeerd. Het is een enthousiaste, verfrissende nieuwe lichting. Vooral Rop Verheijen als de magiër Thomtidom valt op. Presentator Menno Bentveld speelt Meester-held-op-sokken-Van der Steg met liefde en oprecht. Maar zijn zangkwaliteiten zijn, net als bij Wilbert Gieske (Graaf Grisenstijn) en Curt Fortin (Roberto), onder de maat. Zonde, maar componist Fons Merkies heeft het de spelers ook niet eenvoudig gemaakt met talloze prachtige, maar ingewikkelde, intervallen en meerstemmige composities. Merkies gaf ieder complotlid ook een eigen muzikaal thema in een solonummer. Aan het eind blijken tot ieders verwondering de zeven melodieën in één grote kakofonie ook opvallend mooi sámen te klinken. Een intelligente muziekpuzzel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden