Review

Een schurk met arrogante trekjes

Hanneke Jansen

Om zijn schat te bemachtigen, reisde directeur en conservator Otto van der Mieden van het Poppenspe(e)lmuseum af naar Napels. In deze Italiaanse stad ging hij op zoek naar een bijzondere uitbreiding voor de collectie. De begeerde stangpop vond hij uiteindelijk in een opslagplaats, waar de pop op een vliering hing, verscholen achter een groep etalagepoppen.

,,De antiquair die hem te koop aanbood vertelde me dat het een guappo was. Een schurk met arrogante trekjes die banden had met de Camorra, de Napolitaanse maffia. Deze poppen komen daarom ook alleen in Napels voor. Het was precies waar ik naar opzoek was. Met zijn ietwat loensende ogen en hoogrode kleur stal hij meteen mijn hart.”

De pop is ongeveer vijftien kilo zwaar en uit zijn hoofd steekt een lange, ijzeren stang. Deze wordt gebruikt om de pop op te tillen en van bovenaf te bewegen. Alles bij elkaar is de pop meer dan twee meter hoog.

De traditie van het theater met stangpoppen, pupi in het Italiaans, ontstond in Napels in de 19de eeuw. Hier voerde men in het theater verhalen op over leiders van de Camorra. Zij werden als helden gezien omdat ze de armen en zwakken in bescherming namen.

„Tore ’e Criszienzo was zo’n heroïsche maffioso. Rondom hem is een verhaal verzonnen dat in afleveringen werd gespeeld in het theater. Zo waren de poppenspelers voor lange tijd verzekerd van een vast publiek. Maar tegenwoordig worden de verhalen over camorristen nog maar zelden opgevoerd en de poppenspelers verkochten hun stangpoppen. Met hun geblutste houten koppen brachten ze nog een lieve lire op.”

Toen Van der Mieden hoorde dat hij zijn oog had laten vallen op een pop die de heldhaftige Tore ’e Criszienzo moet voorstellen, was hij verkocht. Ook al wist hij niet zeker of het wel écht een antiek exemplaar betrof uit de 19de eeuw. Hij nam de pop in lappen gewikkeld met kop en stang los van het lijf mee in het vliegtuig. Sindsdien heeft de guappo een vaste plek in het Poppenspe(e)lmuseum dat Van der Mieden in 1984 begon. In het museum kunnen bezoekers nog meer te weten komen over de historie en techniek van het stangpoppenspel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden