null Beeld Kwennie Cheng
Beeld Kwennie Cheng

OverzichtBoekrecensies

Een sappig beeld van de jaren tachtig en het schokkende verblijf in een Syrische gevangenis: dit zijn de boekrecensies van deze week

Redactie Trouw

Alle boekrecensies die deze week in Tijdgeest verschenen, vindt u terug in dit overzicht.

Swanborn schetst een sappig beeld van de jaren tachtig maar heeft nog veel meer te bieden

De revival van die de jaren tachtig duurt nu al zowat twintig jaar. Het begon met de herwaardering van de plastic-pop, in de jaren tien werd het zelfs acceptabel om ­Duran Duran en A-ha te luisteren. De afgelopen jaren is de hype overgeslagen op televisieseries. Nu is er Onder het luchtspoor van Peter Swanborn, die als dichter vijf bundels publiceerde en met deze roman als prozaschrijver debuteert. Ook Swanborn dient de jaren tachtig smakelijk op: platenzaken, diaprojectors, kraakpanden, The Clash, Tarkovski, ­Fassbinder, de Sociale Dienst, telefoons waar kwartjes in moeten… je moet minstens vijftig zijn wil er een lampje gaan branden. Is dat erg? Nou, nee. Met vaste hand schetst Swanborn in deze fijne roman een ontroerend portret van een jeugd die laveert tussen overmoed en hedonisme. Lees hier de hele recensie.

null Beeld

Khalifa’s verhaal over het leven in een Syrische gevangenis wordt gezien als de ‘bijbel van de revolutie’

Sinds het Arabische origineel van De schelp van de Syrische auteur Mustafa Khalifa (1948) in 2008 verscheen is het tienmaal vertaald, nu ook in het Nederlands. Het is een uitzonderlijk schokkende roman, ook afgezet tegen alles wat we weten over de tirannie waaraan het Syrische regime zijn burgers onderwerpt. Khalifa houdt je in het ontstellende De schelp 300 pagina’s lang in de ban van een anonieme gevangene in een Syrische gevangenis. Lees hier de hele recensie.

null Beeld

Geschiedenis van een Maastrichtse wijk die onlangs wéér door de Oranjes werd vermeden

Frank Bokern schrijft in ‘Crapuul’ de geschiedenis van het Stokstraatkwartier, een bijzondere Maastrichtse wijk: van chique buurt naar krottenwijk en weer terug. Pakkend laat Bokern zien hoe het buurtje stap voor stap verloederde. In een tijd waarin een ondergronds rioolstelsel nog als een zeldzaamheid gold, was Nederland wel wat gewend. Niettemin verschoten de inspecteurs van het ministerie van binnenlandse zaken van kleur toen ze de taferelen in de Maastrichtse sloppen waarnamen. Lees hier de hele recensie.

null Beeld

Fietsend door een door de oorlog getekend land

De Amerikaanse journalist Adin Dobkin vertelt het verhaal van een uitzonderlijke Tour de France, direct na de Eerste Wereldoorlog. Het was de Tour de France waarin, ergens halverwege, de gele trui zijn intrede deed; de editie van 1919, de eerste na de Eerste Wereldoorlog. Op 29 juni, daags na de ondertekening van het Verdrag van Versailles, vertrok een groep van nog geen 70 renners – Fransen, Belgen, één Italiaan – voor een meer dan 5500 kilometer lange tocht langs de (deels nieuwe) grenzen van Frankrijk. Sprintend door niemandsland gaat over deze uitzonderlijke wedstrijd in een door oorlog zwaar gehavend land. Lees hier de hele recensie.

Toen mijn broer een robot werd: een ontregelend boek over een verloren broer

Kun je het verlies van een dierbare oplossen met een robot? De ouders van Tijs hopen het. Zonder met hun zoon te overleggen halen ze een robot in huis die sprekend op Tijs’ overleden broer Dennie lijkt. Hij praat als Dennie, heeft Dennies kleren aan, is geprogrammeerd met Dennies herinneringen. Het enige wat niet klopt is zijn gedrag. Het is natuurlijk een kwestie van tijd voor Tijs daartegen in opstand komt in dit ontregelende jeugdboek van Emiel de Wild. Lees hier de hele recensie.

null Beeld

Tot op het laatst weet je niet wie het monster is

Gebutst, gedeukt en beplakt als een oud schetsboek, zo ziet Monster in mijn huis eruit. De Nederlandse kunstenaar Johan Potma – hij woont in Berlijn – houdt van oud en schildert zijn monsters het liefst op gebruikt hout, zoals uithangborden en sigarenkistjes. Het geeft zijn monsterlijke universum iets heel authentieks. Lees hier de hele recensie.

null Beeld

Mike Hoogveld biedt een mix van geschiedenis, aangename lichtheid en interessante anekdotes

In Bertie en de wonderjaren. Een kroonprins en de uitvinders van de moderne wereld probeert be­drijfskundige/econoom Mike Hoogveld de levensgeschiedenis van de troonpretendent/bon ­vivant Edward VII te combineren met de al even enerverende historie van decennia, waarin ingrijpende ­innovaties over elkaar buitelden. Denk daarbij niet alleen aan technische noviteiten als elektriciteit, telegrafie of het vliegtuig, maar ook aan warenhuizen, sport en massamedia. Lees hier de hele recensie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden